Conserving and managing modern campus heritage: 'Alley' as the spine of METU campus, Ankara
Modern yerleşke mirasını korumak ve yönetmek: ODTÜ Ankara yerleşkesinin omurgası olarak 'Alle'
  1. Tez No: 441995
  2. Yazar: SILA AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Üniversite Yerleşkesi Mirası, Yerin Önemi, Koruma ve Yönetim Önerisi, ODTÜ Yerleşkesi'nin“Alle”si, Modern University Campus Heritage, Significance of the Place, Conservation and Management Proposal, Alley ”of METU Campus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Üniversite yerleşkeleri yarattıkları sosyal ve fiziksel çevre ile önemli kültür miras alanlarıdır. Doğası gereği sürekli değişime ve gelişime ihtiyaç duyan üniversite yerleşke alanlarını korumanın aracı; değişimi ve gelişimi yönlendirecek ve tanımlayacak olan kampüs koruma ve yönetim planlarıdır. Türkiye'deki ilk Cumhuriyet Dönemi üniversite yerleşkelerinden biri ve modern mirasın önemli bir temsilcisi olan ODTÜ Yerleşkesi eğitsel, sosyal ve kültürel değerleri, toplumsal bellekteki yeri, nitelikli doğal ve yapılı çevresi, sahip olduğu arkeolojik alanları ile Ankara için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir korunması gerekli kültür miras alanıdır. Tezin ana konusu modern yerleşke mirasının korunması genelinde ODTÜ yerleşkesinin korunmasıdır. ODTÜ yerleşkesini ana omurgası yapılı ve sosyal çevreyi şekillendiren“alle”dir. Bu sebeple tez yerleşkeyi korumanın ilk adımı olarak“alle”ye odaklanmaktadır. Bu tezin amacı 1961 yılında Altuğ ve Behruz Çinici tarafından hazırlanan master plana göre inşaa edilen ODTÜ Yerleşkesi'nin omurgasını oluşturan“alle”için koruma ve yönetim önerisi sunmaktır.
Özet (Çeviri)
University Campuses are significant cultural heritage places with their generated social and physical environment. The way for the conserving the university campuses, which intrinsically need continuous changing and enlargement, only is conservation and management plan defining and directing the change and development of the campus. Middle East Technical University (METU) Campus is a representative of our modern heritage and one of the first Republican Period university campuses in Turkey. METU Campus as a cultural heritage site needs to be conserved because it is very important cultural landscape area with its educational, social and cultural values, the place of social memory, well qualified natural and built-up environment and its archaeological areas, not only for Ankara but also for Turkey. The main subject of the thesis is conservation of the METU Campus, under the concept of the conservation of the modern campus heritage.“Alley”shaping social and physical environment is the spine of the METU Campus; therefore, this study focuses on“Alley”of the campus as the first step in the conservation of the METU Campus. The aim of the thesis is conservation and management proposal for the“Alley”as the spine of the campus constructed according to Altuğ and Behruz Çinici's master plan.