Inclusion of celecoxib in SBA-15 mesoporous silica: Drug loading and release property
Celecoxib'in SBA-15 mezoporlu silika yapısına nüfus etmesi: İlaç yükleme ve salınım özellikleri
- Tez No: 442187
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: SBA-15, yüzey fonksiyonlama, borosilikat, kontrollü ilaç taşıma sistemleri, Selekoksib, SBA-15 particles, surface functionalization, borosilicate, drug delivery systems, Celecoxib
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mezogözenekli silika parçacıkları, ilaçların yüklenme kapasitelerini artırmak, ilacın sudaki çözünürlüğü arttırmak ve ilaç salınımı kontrol etmek için kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, suda az çözünen, steroid yapıda olmayan iltihap önleyici ve düşük biyoyararlanıma sahip Selekoksib, silica parçacıklarının yüklenme ve salınım özellikle-rini belirlemek amacıyla model ilaç olarak kullanılmıştır. SBA-15 parçacıklarını sentezlemek için, hidrotermal sentez metodu kullanılmıştır ve SBA-15 örneklerinin yüzeyi (3-Aminopropil trietoksisilan) APTES ile post-grafting metoduyla fonksiyon-lanmıştır ve SBA-15-A örnekleri elde edilmiştir. Daha sonra Bor katkılanmış SBA-15 örnekleri hazırlanmış ve borosilikat parçacıkları, SBA-15-B elde edilmiştir. APTES fonksiyonlanması ve Bor katkılanması işlemlerinden sonra, yüklenme ve salınım özel-liklerinin etkisini incelemek için üç farklı çözücüde etanol, methanol ve hekzan içinde ilaç yükleme yapılmıştır. Parçacık morfolojisi ve çözücünün silika parçacıklarının ilaç yükleme kapasitesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve pH'ın ilaç salınımı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bu amaçla, SBA-15 parçacıklarının karakterizasyonu X-Işınları toz kırınımı (XRD), küçük-açı x-ışınları saçılması (SAXS), N2 adsorpsiyon-desorpsiyon, Fourier-transform kızılötesi spektroskopi (FTIR), diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), taramalı elek-tron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM), ultraviyole görünür bölge spektroskopi (UV-vis) ve termo gravimetrik analiz (TGA) yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İlaç taşıyıcı olarak kullanılan SBA-15 silika parçacıkları, ticari ilaç olarak kullanılan Celebrex ile karşılaştırıldığında Selekoksib'in salınım oranını arttırmıştır. Silika örneklerindeki Selekoksib parçacıklarının salınım deneyleri için fosfat tampon çözelt-isi (PBS) 37 ˚C'de pH=7.4 ve pH=5.0'da kullanılmıştır. Salınım sonuçlarına göre, SBA-15-A (APTES fonksiyonlanmış SBA-15) parçacıkları yavaş bir salınım gösterirken, hekzan çözücüsünde hazırlanmış SBA-15-B (Bor katkılanmış SBA-15) parçacıklarının salınımı hızlı olmuştur. Elde edilen tüm sonuçlar suda çözünürlüğü az olan ilaçlar için silika taşıyıcıların potansiyel kullanımını doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Mesoporous silica particles have been used to enhance the loading capacity of drugs into the support, increase the solubility of drug and control drug release. In this study, poorly water-soluble, nonsteroidal anti-inflammatory drug with rela-tively low bioavailability Celecoxib, was used as a model drug in order to determine the drug loading and release properties of silica particles. In order to synthesize SBA-15 particles, hydrothermal synthesis method was used, SBA-15 samples were func-tionalized by post-grafting method with (3-Aminopropyl) triethoxysilane, APTES (SBA-15-A). Moreover, Boron doped SBA-15 (SBA-15-B) samples were prepared and borosilicate samples were obtained. After APTES functionalization and Boron doping process, drug was loaded to the particles in three different solvents; ethanol, methanol and hexane to observe the effect on drug loading and release properties. Particle morphology and solvent effect on drug loading capacity of the silica particles were investigated and the effect of pH on drug release was studied. For this purpose, SBA-15 particles were characterized by using x-ray diffraction (XRD), small – angle x-ray spectrometry (SAXS), N2 adsorption - desorption, Fourier transform infra-red spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimetry (DSC), scanning electron mi-croscope (SEM), transmission electron microscope (TEM), ultraviolet-visible spec-trometry (UV-vis) and thermogravimetric analysis (TGA). Then, highly improved release rate of Celecoxib by using SBA-15 silica particles as drug carriers compared with the commercial drug, Celebrex. For the release experi-ments of the Celecoxib particles in all silica samples, phosphate buffer solution (PBS) was used in pH=7.4 and pH=5 at 37 ˚C. According to release results, slow release for SBA-15-A (APTES functionalized SBA-15) particles was observed, while there was burst release for SBA-15-B (Boron doped SBA-15) particles and all silica samples prepared by hexane solvent. All of the results demonstrated here confirm the potential use of silica supports as potential drug delivery carriers for poorly water soluble drugs.