K.Maraş-Andırın ilçesi Çiğşar kiraz bölgesi topraklarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the physical and chemical properties of çi̇ğşar ki̇raz district of K.Maraş-Andırın county
  1. Tez No: 442404
  2. Yazar: MURAT KURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR SALTALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiğşar Bölgesi, Toprak, Analiz, Çiğşar District, soil, analyse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, bitkilerin dengeli beslemesi ile mümkündür. Bitkilerin dengeli beslenebilmesi için toprak özelliklerinin ve toprakta mevcut olan bitki besin maddeleri miktarının bilinmesi gereklidir. Bu nedenle ekolojik ve tarımsal açıdan, toprak analiz sonuçlarına göre yapılacak gübreleme programları önem arz etmektedir. Bu bağlamda, K.Maraş-Andırın İlçesi Çiğşar kiraz bölgesinde, 24 farklı noktadan 0-30 ve 30-60 cm toprak derinliklerinden tesadüfî örnekleme yöntemine göre toprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Toprak analizleri ülkemizde kullanılan standart analiz yöntemlerine göre yapılmıştır. Toprakların tekstür, pH, kireç, tuz, organik madde (OM), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), fosfor (P2O5), potasyum (K2O), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn) vd. içerikleri belirlenmitir. Analizi yapılan toprak sonuçlarına göre topraklar genel olarak tınlı ve killi tınlı tekstüre sahiptir. Çalışma yapılan alanlarda toprakların 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinde ortalama olarak, toprak pH'sı 8.0, % kireç kapsamı 24-25, % tuz içeriği 0.035-0.037, % OM 3.0, Ca 1556-1604 kg da-1, Mg 198-252 kg da-1, P2O5 6.5-6.9 kg da-1, K2O 78-123 kg da-1, Fe 13.6-14.1 mg kg-1, Cu 4-4.6 mg kg-1, Zn 1.9 mg kg-1, Mn 20.3-20.5 mg kg-1 arasında değişmektedir. Bölge toprakları genel olarak değerlendirildiğinde, kiraz beslenmesini ve verimini olumsuz yönde etkileyen esas unsurun yüksek pH ve kireç olduğu söylenebilir. Bu nedenle, yüksek pH ve kirecin olduğu alanlarda organik madde, humik asit, kükürt uygulayarak olumsuz etkiler en aza indirilebilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE PHYSICAL and CHEMICAL PROPERTIES OF ÇİĞŞAR KİRAZ DISTRICT of K.MARAŞ-ANDIRIN COUNTY (MSc THESIS) MURAT KURU ABSTRACT The sustainability of agricultural production is possible with balanced nutrition of plants. The properties and the amount of present plant nutrient of soil must be known for a balanced plant nutrition. So, according to soil analyses fertilisation programmes have agriculturally and economically importance. In this regard, randomly soil samplings were done from 24 different points of 0-30 and 30-60 cm deep in K.Maraş-Andırın county Çiğşar Kiraz district. Some physical and chemical analyses were carried out from soil samples. Soil texture, pH, lime, salt, organic matter (OM), available calcium (Ca), magnesium (Mg), phosphorus (P2O5) potassium (K2O), iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn) and manganese (Mn) contents were determined. They were done according to the standart analyse methods which are used in our country. According to the results of analyses, the soils generally have loamy and clayey loamy textures. The average values in 0-30 and 30-60 cm soil depth were found as pH 8.0, lime 24 -25, salt % 0.035-0.037, OM 3 %, Ca 1556-1604 kg da-1, Mg 198-252 kg da-1, P2O5 6.5-6.9 kg da-1, K2O 78-123 kg da-1, Fe 13.6-14.1 mg kg-1, Cu 4-4.6 mg kg-1, Zn 1.9 mg kg-1, Mn 20.3-20.5 mg kg-1. From the obtained data, it may be asserted that the main reasons the negative affecting the nutrition and yield of cherry were high level of pH and lime. Therefore, organic matter, humic acid and sulphure applications may minimize the negative effects in high level of pH and lime in experiment areas.