Bazı radyofarmasötiklerin eklem kıkırdak mekanik özelliklerine etkisi
Some radiopharmaceuticals effects on articular cartilage mechanical properties
  1. Tez No: 442412
  2. Yazar: NİHAL KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknesyum-99m, teknesyum-99m MIBI, iyonize radyasyon, eklem kıkırdağı, baskı gerilmesi, Technetium-99m, Technetium-99m sestamibi, ionizing radiation, articular cartilage, compressive modulus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Nükleer tıp uygulamalarının her geçen gün daha fazla kullanıma geçmesiyle, radyofarmasötiklerin biyolojik etkilerinin anlaşılması büyük önem kazanmıştır. Eklem kıkırdağının damarı olmadığından zayıf onarım özelliklerine sahiptir. Bu çalışmada, teknesyum-99m ve teknesyum-99m MIBI'nin sığır eklem kıkırdakları üzerine etkileri incelenmiştir. Örnekler erişkin sığırların dizlerinden alınmıştır. Baskı gerilmelerinin hesaplanabilmesi için iki farklı mekanik deney uygulanmıştır. Birinci deneyde kıkırdak yüzeyi tek adımda 0,5 mm, ikinci tür deneylerde ise kıkırdak yüzeyi yedi adımda 0,7 mm yer değiştirmiştir. Baskı gerilmeleri birinci tür deneylerde baskı durumundan, ikinci tür deneylerde denge durumundan hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar nükleer tıpta kullanılan teknesyum-99m ve teknesyum-99mMIBI'nin eklem kıkırdak sertliğini azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As the nuclear medicine practices have been increasingly used globally, therefore understanding the biological impacts of radiopharmaceuticals have become essential. Articular cartilage has poor impairment capabilities as it has no vascular tissue. In this study, effects of technetium-99m and technetium-99m sestamibi on bovine articular cartilage were investigated. Samples were taken from mature bovine patellae. Two different mechanical tests were applied to calculate compressive modulus. The cartilage surface compressed to get a total displacement of 0,5 mm with single step in the first set and 0,7 mm with seven steps in second set of tests. Compressive moduli were calculated from compressed position the in first set and equilibrium position in the second set of experiments. Our results show that technetium-99m and technetium-99m sestamibi reduced stiffness of articular cartilage.