Karamadazı (Yahyalı-Kayseri) manyetit yatağının mineralojik petrografik ve jeokimyasal incelenmesi
Mineralogical-petrographical and geochemical study of the magnetite deposit at Karamadazı (Yahyali-Kayseri)
  1. Tez No: 442427
  2. Yazar: ALİ UZUMER
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Skarn, skarn mineralleri, manyetit, Yahyalı-Karamadazı demir yatağı, Scarn, skarn minerals, magnetite, Yahyalı-Karamadazı skarn deposit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mineraloji Petrografi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Yahyalı ilçesinin (Kayseri) yaklaşık 10 km kuzeybatısında yer alan Karamadazı demir yatağı Karamadazı graniti ile Yahyalı istifinde bulunan Akbaş formasyonu dokanağında gelişmiş manyetit-skarn yatağınının incelenmesini kapsamaktadır. Karamadazı granitinin mineralojik-petrografik ve jeokimyasal incelemesi sonucu kayaçların granodiyorit bileşiminde olduğu, mineral parajenezinin ise, kuvars, K-feldispat (ortoklas, mikroklin), plajiyoklas (oligoklas-andezin-albit), biyotit, klorit, apatit, titanit minerallerinden oluştuğu belirlenmiştir. Mineral içeriğine göre (modal analiz, QAF-diyagramı) kayacın granodiyorit bileşiminde olduğu belirlenmiştir. Eosen-Oligosen sırasında sokulum yapan granodiyorit Permiyen kireç taşlarını etkileyerek, dokanaklarında Karamadazı manyetit-skarnlarını oluşturmuşlardır. Skarn zonları, granodiyoritten itibaren diyopsit, andradit ve epidottun yoğun olduğu endoskarn, ekzoskarnlar ise, endoskarn zonundan itibaren kireçtaşına doğru (kuzeyden güneye), Piroksen-granat-epidot, aktinolit ve kuvars, kalsit, aktinolitlerden oluşur. Karamadazı yatağının ekonomik düzeyde olan ana cevher mineralleri manyetit ve daha az oranda hemattiten oluşmaktadır. Manyetit yatağının tenoru % 54 Fe ve % 1,7 S; görünür rezervi 6,4 milyon tondur. Manyetitite eşlik eden diğer cevher mineralleri ise, pirit, kalkopirit ve pirotindir. Cevher mikroskop incelemelerinde iki farklı cevherleşmenin olduğu, bunlardan ilkinin granat ve klinopiroksenle birlikte manyetit, pirotin, kalkopirit ve pirit (ilk oluşan) mineral parajenezine sahip olup, bu minerallerin biri biri içerisinde kapanım olarak bulunmaları, bunların aynı zamanda oluştuklarına işaret etmektedir. Son evrede ise, pirit, kalsit ve kuvarsdan oluşan sülfid cevherleşmesi olup, sülfidlî eriyikler skarn ve manyetit içindeki çatlakları ve boşlukları doldurmuştur.
Özet (Çeviri)
This study contains the investigation of magnetite skarn deposit developed at the contact of Karamadazı iron deposit, Karamadazı granite and Akbas formation in Yahyalı sequence located approximately 10 km northwest of Yahyalı-Kayseri. As a result of the mineralogical-petrographical and geochemical investigation of Karamadazi granite, it is observed that these rocks are granodiorite in composition and consists mainly of quartz, K-feldspar (orthoclase, microcline), plagioclase (oligoclase-andesine-albite), biotite, chlorite, apatite, titanite. It is also determined that the rocks are granodiorite in composition according to mineral content (modal analysis, QAF-diagram). Granodiorite which intruded during the Eocene-Oligocene effected the Permian limestones and formed the Karamadazı magnetite-skarn deposits. Skarn zones are divided into 2 zones. Endoskarn zone consists of diopside andradite and epidote from granodiorite, while exoskarn zone consists of pyroxene-garnet-epidote, actinolite, quartz, calcite, actinolite from endoskarns zones to the limestone (north to south). The main ore minerals of Karamadazi deposit having economic importance consists of magnetite and a few hematite. The tenor of magnetite deposit is 54% Fe and 1,7% S; proven reserve is 6,4 million tons. The other ore minerals associated with magnetite are pyrite, chalcopyrite and pyrhotine. There are two different ores determined in ore microscope investigations. The first one has a paragenesis of garnet, clinopyroxene, magnetite, phyrotine, chalcopyrite and pyrite (first occured). These minerals are occurred as inclusions one in another. This situation shows that they occurred at the same time. At the final stage, sulfides mineralization composed of quartz, calcite, pyrite and sulphide melt filled the cracks and gaps in the skarn and magnetite.