Kredi risk yönetimi ve modelleme
Credit risk management and modeling
  1. Tez No: 442478
  2. Yazar: AYSUN BİROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALPER ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, kredi, kredi risk analizi, Risk, credit, credit risk analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde krediler en yaygın araçlardan biri haline gelmiş olup, hem ekonomi içerisinde hem de bireysel yaşam içerisinde büyük rol oynamaktadır. Bu yaygın kullanım içerisinde şüphesiz bankaların kredi verirken esas aldıkları durumlar söz konusudur. Tüketiciye kredi onayı vermeden önce belirli analizler gerçekleştirilmektedir. Bu analizlerin temel amacı da riski belirlemektedir. Bu tez çalışmasında ilk bölümünde risk kavramı üzerinde durulmaktadır. Genel olarak risk kavramından ve bankacılıkta risk kavramından bahsedilerek risk yönetimine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kredi kavramından bahsedilerek kredinin tanımına, tiplerine ve işlevlerine yer verilmiş. Ayrıca bu bölüm içerisinde kredilendirme süreci detaylandırılmış ve adımları incelenmiştir. Üçüncü bölümde kredi risk yönetimi ve kullanılan yaygın yöntemlerin açıklamalarına yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünü oluşturan uygulama bölümünde, ilgili model üzerinde analizi gerçekleşen veritabanının değişken kavramları, değişkenlerin matris diyagramı incelenmiştir. Bu ölçütlere bağlı olarak parametre analizi yapılmıştır ve risk modelinin yorumsal uygulama değerleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, credit has become one of the most common tools, both in the economy plays a major role in an individual life. This is a common use case basis, while they receive bank loans in doubt is concerned. Specific analyzes are carried out before giving the consumer credit approval. The purpose of this analysis also to determine the maximum risk. In the first part of the work contemplated these issues are focused on the concept of risk. In general, the concept of risk in the risk of mentioning the concept of risk management and banking are included. In the second part of the study, it is mentioned the definition of the concept of credit from the credit, given the types and functions, it is discussed in the lending process. Besides, in this part, credit process is detailed and steps of the process is examined. On the third part, it is shared that management of credit risk and the explanation of common used methods. In the implementation part which forms the last part of analysis, it is examined that matrix diagram of the variables and variables concepts of database that is analyzed in related model. Parameter analysis is created depending on these standard and it is insisted on the values of interpretive practicing of the risk model.