Yozgat ekolojik koşullarında yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of hay yield and some quality traits of alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars in Yozgat ecologycal conditions
  1. Tez No: 442487
  2. Yazar: BURCU ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE MUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, kuru ot verimi, ADF, NDF, mineral madde, Alfalfa, hay yield, crude protein, ADF, NDF, minerals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, Yozgat ekolojik koşullarında yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2013-2015 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Denemede Bilensoy, Kayseri, Verko, Gea, Plato, Victoria, Emiliano, Sunter, Nimet ve Başbağ olmak üzere 10 adet yonca çeşidi kullanılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada yonca çeşitlerinin bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF, NYD ve mineral madde içerikleri (Ca, Mg, P, K) belirlenmiştir. Çalışmada yonca çeşitlerinde en yüksek ortalama bitki boyu Plato (57.3 cm) çeşidinde, en düşük ise Verko (45.1 cm) çeşidinde belirlenmiştir. Yonca çeşitlerinde iki yılın toplamında belirlenen dekara kuru ot verimleri 2107.0 – 4330.5 kg/da arasında değişim göstermiştir. Ham protein oranı % 24.2 – 26.1 arasında değişiklik gösterirken, en yüksek toplam ham protein verimi Sunter (590.6 kg/da), en düşük ise Gea (325.1 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir. Yonca çeşitlerinin Ca, Mg, P, K içerikleri hayvan besleme açısından yeterli seviyededir. Araştırmadan elde edilen iki yıllık sonuçlara göre; Yozgat koşullarında Sunter, Victoria, Başbağ, Nimet, Emiliano ve Plato çeşitlerinin yüksek performans gösterdiği ve bölgemiz şartlarında başarıyla yetiştirilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine hay yield and some quality properties of alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars at the establishment (2013) and first production year (2015) between 2013-2015 two years two consecutive years. Bilensoy, Kayseri, Verko, Gea, Plato, Victoria, Emiliano, Sunter, Nimet and Basbag cultivars were used as plant material. Research was conducted as a randomized complete block design with 3 replicates. In this study, plant height, dry matter yield, crude protein content, crude protein yield, ADF, NDF, NYD and mineral content (Ca, Mg, P, K ) of alfalfa cultivars were determined. According to combined years, the highest and lowest plant height was determined in Plato (57.3 cm) and Verko (45.1 cm) cultivars, respectively. Hay yields ranged between 2107.0 and 4330.5 kg/da. Studies show that crude protein content of cultivars varied from 24.2 to 26.1 %. The highest total protein yield was determined in Sunter (590.6 kg/da), while the lowest Gea (325.1 kg/da). Ca, Mg , P and K content of alfalfa cultivars were sufficient for animal feed. According to the results of two years; Sunter, Victoria, Basbag, Nimet, Emiliano and Plato cultivar were showed high performance and this cultivar can be grown successfully in Yozgat ecological conditions.