Kireçli toprak koşullarında farklı organik gübrelerin aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisinde verim ve verim özellikleri üzerine etkileri
Effect of different organic fertilizer on yield and yield properties in safflower (Carthamus tinctorius L.) in calcareous soil conditions
- Tez No: 442488
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN COŞGE ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Carthamus tinctorius L, aspir, hümik asid, organomineral gübre, bitki boyu, tohum verimi, yağ oranı, protein oranı, Carthamus tinctorius L, safflower, humic acid, organomineral fertilizer, plant height, seed yield, oil content, protein content
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, Yozgat İli Sarıkaya İlçesi'nin kireçli bölge topraklarında absorbe durumda bulunan fosfor elementinin hümik asitle açığa çıkarılıp yarayışlı duruma getirilmesi ve uygulanan organomineral gübrenin Balcı aspir (Carthamus tinctorius L.) çeşidinin verim ve verim özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2014 yılı yetişme periyodunda yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı yürütülen denmemde üç faklı bitki besin maddesi (Hümik asit, Organomineral Gübre, Hümik Asit + Organomineral Gübre) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bitki boyu, dal sayısı/bitki, tabla sayısı/bitki, tohum sayısı/tabla, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, yağ oranı ve protein oranında en yüksek değerler sırasıyla 92.67 cm, 14 adet, 21 adet, 46.8 adet, 45.967 g, 211.333 kg/da, %33.954 ve %16.357 olarak kaydedilmiştir. Hümik Asit ve organomineral gübre beraber kullanıldığında Balcı çeşidinin verim ve kalite değerlerinde önemli miktarda artış tespit edilmiştir. Kireçli toprak koşullarında hümik asit kullanımının olumlu katkıları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the revealing with humic acid of phosphorus absorbed in calcareous soil conditions of Sarikaya district of Yozgat and the effects of fertilizer containing organomineral on yield and yield properties of Balci safflower (Carthamus tinctorius L.) varieties during the growing period in 2014. Three different plant nutrients (Humic acid, Organomineral Fertilizer, Humic Acid + Organomineral Fertilizer) were used in the experiment conducted in randomized block design with three replications. According the results of this research; the highest values in plant height, branch number/plant, capsule number/plant, seed number/capsule, thousand seed weights, seed yield, oil content, and protein content were recorded as 92.67 cm, 14 number, 21 number, 46.8 number, 45.967 g, 211.333 kg/da, 33.954%, and 16.357%, respectively. The significant increase in the yield and quality properties of cv. Balci was determined when used humic acid together with organomineral fertilizer. The use of humic acid in calcareous soil conditions was observed positive contributions.