Kent içi ulaşımda bisikletin yeri ve bisiklet yollarının planlaması; Eğirdir-Adalar örneği
Place of bicycle in urban transportation and planning of bike path; a case study of Egirdir-Adalar
  1. Tez No: 442698
  2. Yazar: SERHAT KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bisiklet yolu, ulaşım planlaması, kent, Eğirdir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Hızlı ve plansız kentleşmenin neden olduğu ulaşım sorunları kentlerde yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. İnsan gücüne dayanan, çevre dostu, eğlence, spor ve ulaşım amaçlı kullanılan bisiklet, dünyanın birçok ülkesinde aktif olarak kullanılmakta olup başlı başına bir ulaşım aracı olarak kabul edilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde bisikletli ulaşım yaygın olarak kullanılmamaktadır. Türkiye'de bisikletli ulaşıma yeterince önem verilmediği ve alt yapı oluşturulmadığı için bisiklet kullanımı kent içi ulaşıma entegre edilememiştir. Özellikle büyük şehirlerimizde, motorlu taşıtları esas alarak yapılan ulaşım planlamaları, yaya ve bisikletli ulaşımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle ülkemizde bisiklet yolu örnekleri sayıca azdır. Oysaki bisiklet ulaşımının çevre, sağlık ve trafik açısından tercih edilmesi gerekir. Bisiklet kısa yolculuklar için rahat ve uygun bir ulaşım türü olup günlük düzenli yaşamın bir parçası olarak iş, okul ve alışveriş yolculuklarında bisikletli ulaşımı tercih etmek, sadece insan sağlığına değil, çevre için de önemli faydalar sağlamaktadır. Bisiklet, çevre açısından en zararsız ulaşım türlerinden birisidir. Ayrıca fiziksel aktivite ile kalp damar hastalıkları ve obezite gibi problemlerin azalmasına sebep olmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında bisikletli ulaşımın önemi ve gerekliliği daha da belirginleşmektedir. Bu çalışma kapsamında tüm dünyada ulaşım türü olarak kullanılan bisiklet ulaşımının avantajları, planlama ve tasarım kriterleri, karşılaşılan sorunlar ortaya koyularak, bu ulaşım türünün Isparta ilinin Eğirdir ilçesinde uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Bisiklet yolları planlamaları ile ilgili literatür araştırmaları ve arazi çalışmalarından elde edilen veriler ışığında Eğirdir'de bisiklet yolu için güzergah belirlenerek planlama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transportation problems which caused by the rapid and unplanned urbanization, affects the quality of life in the city in a negative way. Bicycle is actively used in many countries and considered as a transport vehicle. Unfortunately, bicycle transportation is not widely used ın our country. Use of bicycles could not be integrated into urban transportation due to the fact that bicycle transportation is disregarded and infrastructure is not established. Especially ın our major cities, transportation planning base on motor vehicles and pedestrian and bicycle transportation is restricted. So, bicycle route samples is too little ın our Turkey. However, bicycle transportation should be preferred in terms of environment, traffic and health. Bicycle is comfortable and convenient mode of transportation for short trips and prefer to a bicycle transportation for work, school and shopping trip is not only good for one's health, but it also environmentally friendly. The bicycle is one of the most environmentally efficient types of transportation. Also it causes a reduction of problems such as cardiovascular disease and obesity. When this advantages considered, the importance and necessity of bicycle transportation be clarified. In this study, advantages of bicycle transportation used as types of transportation all over the World, planning and desining criteria, problems encountered is revealed and the applicability of these types of transportation are evaluated ın Isparta, Eğirdir. The data which were gained from the literature of bicycle routes and obtained from field studies will be used in the in this research and routes have been identified and planned for bicycle path in Eğirdir. Key word: Bicycle route, planning of transportation, city, Eğirdir,