Konsantre bor ürünlerinin betonda katkı maddesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of utility of concentrated boron products additive in concrete formation
- Tez No: 442776
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, Beton, Kolemanite, Üleksit, Radyasyon, Boron, Concrete, Colemanite, Ulexite, Radiation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Endüstrinin hızla geliştiği günümüz dünyasında, artan hammadde ihtiyacı maden kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Rezerv potansiyeli itibariyle dünyanın %72,2'sine sahip olduğumuz bor mineralleri, birçok sanayi kolunun vazgeçilmesi mümkün olmayan temel girdisi haline gelmiĢtir. Yapılan çalışmalar yarı iletken özelliğe sahip bor bileşiklerinin ülkemiz sanayisinde önemli bir yeri olan inĢaat sektöründe kullanılabileceğini göstermiştir. Bu çalışmada konsantre bor bileşiklerinden kolemanit ile üleksit, beton karıĢımında farklı oranlarda beton agregası olarak kullanılmış ve üretilen betonun fiziksel, mekanik özellikleriyle birlikte radyasyona karĢı soğurma özelliği fiziksel yöntemlerle araĢtırılmıştır. Üretilen 40 MPa beton için S/Ç oranı 0,53 alınmıĢtır. Üretilen her beton üzerinde taze beton deneyleri yapılmıştır. Kalıplarda 24 saat bekletilen numuneler ıslak kür ortamında 28 gün bekletildikten sonra basınç dayanımı, eğilme dayanımı, ultrases geçiş hızı, schmidt çekici, elastisite modül tayini ölçüm sonuçları belirlenmiĢtir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, üretilen betonlarda ikame edilen bor miktarı artırıldıkça betonun mekanik özelliklerinin zayıfladığı ve gama ışınları için radyasyon soğurma katsayılarının azaldığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Increasing raw material needs require the utilization of mineral springs in the best possible way in today's world in which industry has developed quickly. The boron minerals, 72,2 of which reserve potential we have already had in the world, has become the essential input of many branches of industry. The studies being performed have revealed that the boron compounds, which have characteristics of semiconducting, could be used in the construction sector, which has a key position in our country's industry. Colemanite and ulexite, which are concentrated boron compounds, were used as concrete aggregate in different proportions in concrete mixture and absorption property of the concrete produced against radiation in addition to its physical, mechanical properties was investigated through physical methods in this study. S/Ç ratio was assumed as 0,53 for the 40 MPa concrete produced. The fresh concrete experiments were carried out on every concrete produced. Having the samples maintained in cure environment for 28 days following being maintained in the moulds for 24 hours ; the results of measurements of the samples for the determination of compression strength, bending strength, ultrasonic pulse velocity, schmidt hammer and the modulus of elasticity were revealed. It was determined in consequence of the experimental studies that the more the substitution amount of boron in the concretes produced increases, the more mechanical properties of concrete weaken and the more radiation absorption coefficients for gamma rays decline.