Optimum portföy seçimi ve BİST'te ampirik bir uygulama
Optimum portfolio selection and an empirical application in BİST
- Tez No: 442875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy, portföy yönetimi ve optimum portföy, Portfolio, portfolio management and optimal portfolio
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tasarruf sahipleri birikimlerini piyasalarda işlem gören finansal araçlara yatırım yaparak değerlendirirler. Piyasada finansal araçların artmasıyla yatırımcılar karar verme noktasında zorlanırlar. Yatırım araçlarının tercihi üzerinde geliştirilen modeller yatırım alanında uzmanlık ve altyapı yetersizliğini ortadan kaldırmak adına yapılan çalışmalardır. Yatırım alanında geliştirilen modeller yatırımcılara birden fazla finansal araca yatırım yapma olanağı sunar. Yatırımcıların yatırım alternatifleri arasında birden fazla yatırım aracının olması portföy kavramını finans literatürüne katmıştır. En genel tanımıyla portföy, yatırımcının yaptığı toplam yatırımı ifade eder. Yatırımcının birden fazla finansal araca yatırım yapmasının sebebi karşılaşabileceği riski minimize edip, elde edeceği getiriyi maksimize etmektir. Bu nokta yatırım araçlarının seçilmesi, portföy seçimi ve portföy yönetimi kavramlarının önemini artırmaktadır. Portföy yönetimi üzerinde yapılan teorik çalışmaların amacı yatırımcının daha sağlıklı sonuçlar almasını sağlamaktır. Tezin birinci bölümünde portföy ve portföy yönetimi tanımlarına yer verilmiştir. Ardından portföyü oluşturan yatırım araçlarına ve yatırımcı davranışları üzerinde durulmuştur. ikinci bölümünde ise yatırımcı için en sağlıklı portföy olan optimum portföy açıklanmıştır. Üçüncü bölümde modern portföy yönetim anlayışının kurucusu olan Markowitz‟in ortalama-varyans modeli ile sanayi sektöründe işlem gören 45 hisse senedine ait portföyler oluşturulmuştur. Bu portföyler içerisinden Sharpe performans ölçütü dikkate alınarak optimal portföyler seçilmiştir. Modelin geçerliliğini test etmek adına uygulama kapsamına alınan 45 hisse senedine eşit ağırlıkta yatırım yapılarak, ortalama-varyans modelinin optimal portföyüne ait Sharpe oranı ile eşit ağırlık verilerek oluşturulan portföyün Sharpe oranı karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Savers utilize their savings to invest on financial tools traded in the markets. With the increase of the financial de derivatives on the market, investors are forced at the point of decision making. The model developed on the choice of investment tools are stıdies in order to eliminate the lack of expertise and infrastructure investment. The models developed in the field of investment offer investors the opportunity to invest in multiple financial tools. Resevoir in the investor‟s investment portfolio has contributed to the concept that being more than one investment tools finance literature. Portfolio by the most general definition, refers to the total investment made by the investor. The reason for the investors to invest in multiple financial tools may minimize the risk that can be face, is to maximize returns to be obtained. At this point, the investment tools increases the importance of selecting the portfolio selection and portfolio management concepts. The aim of the theoretical study of portfolio management is to ensure that investors receive more reliable results. The dissertation is given to the first part of the definition of portfolio and asset management. Then make up the portfolio of investment tools focused on and investor behavior. The second part describes the optimal portfolio for the most healthy portfolio investors. In the third section, portfolios which belong to 45 stocks traded in Ġndustry sector with mean variance model which belongs to Markowitz who is founder of modern portfolio management approach have been constructed. Within these portfolios, optimal portfolios have been chosen taking into consideration Sharpe performance measure. To test validity of the model, investment in equal weight has been made to the 45 stocks which have been get the application scope and Sharpe rate of mean variance model optimal portfolio and the Sharpe rate of portfolio which has been constructed as giving equal weight has been compared.