Optimum portföy seçimi ve BİST'te işlem gören firmalar üzerinde bir araştırma
The optimal portfolio selection and study about trading in ISE
- Tez No: 375644
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA MORTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy, Portföy Yönetimi, Optimum Portföy Yönetimi, Portfolio, Portfolio Management, Optimal Portfolio Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, hisse senetleri arasındaki negatif korelasyon ilişkisini dikkate alarak yapılan çeşitlendirme ile sistematik olmayan riskin azaltılabilirliğini test etmektir. Ayrıca Borsa İstanbul'da (BİST) yer alan sektör endekslerinden hangi iki endekse yatırım yapılması gerektiğinin belirlenmesi adına da önemlidir. Analiz, 2013 yılı aylık kapanış verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma iki aşamadan oluşmuştur. İlk aşamada Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren endeksler arasından iki endeks belirlenmiştir. Bu endeksler Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı ile Gıda ve İçecek endeksleridir. İkinci aşamada ise belirlenen iki endekste yer alan hisse senetleri, önce kendi endeksi içerisinde yer alan hisse senetleriyle sonra iki endeks hisse senetleri birlikte, risklerine göre üçer gruba ayrılmıştır. Daha sonra aralarında negatif korelasyon ilişkisi bulunan hisse senetleri oluşturulan gruplardan riski en yüksek olan gruplara eklenerek optimum portföyler oluşturulmuştur. Oluşturulan optimum portföylerin Sharpe Oranına göre performansları değerlendirildiğinde her iki endeks hisse senetlerinin birlikte çeşitlendirildiği Portföy 12' nin performansının diğer iki portföye göre daha iyi olduğu görülmüştür. Portföy 12 değişim katsayısına göre ikinci sırada yer almaktadır. Çalışmadan çıkarılabilecek en önemli sonuç, risk ve getiri arasında doğrusal bir ilişkinin olduğudur. Yatırımcı portföyünde yer alan hisse senetlerini negatif korelasyon ilişkisi bulunan hisse senetleri ile çeşitlendirerek portföy riskini makul seviyelerde düşürebildiği görülmüştür. Bu çalışma hem hisse senetlerinin çeşitlendirilmesinin hem de farklı sektörlere aynı anda yatırım yapmanın riske etkisini görme adına önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test of reducible of unsystematic risk with the diversification by considering negative correlation relationship among stocks. In addition, It is very important which of the two indexes of sector indices located in BIST need to determine to be done. Analysis was performed by using the monthly of the year of 2013 closing data. The study consisted of two phases. In the first stage, two indexes was determined among indexes operating in Istanbul Stock Exchange. These indexes are food and drink indices with securities investment. In the second stage, stocks located on determined two specified index are divided into three groups, initially shares included in their index, then with two index stocks according to the their risk. Then, stocks with a negative correlation have also been created by adding from the groups formed to the groups with highest risk in optimal portfolio. When their performance according to the Sharpe ratio of the optimal portfolioes was evaluated, it was observed that portfolio 12' performance both two indices diversified together was better than the other two portfolios. Portfolio 12, according to the coefficient of variation, ranks second. The most important result that can be drawn from this study is that there is a linear relationship between risk and return. It was observed that investors could reduce the portfolio risk at reasonable levels by diversifying their stocks located in the portfolio with negative correlation stocks. This study is important for both diversification of shares and investing in different sectors at the same time in order to see the risk effect.