Zorunlu göç ve itici göçün etkilerine ilişkin algılar: Diyarbakır örneği
Forced migraton and propelling migration perceptios on the i̇mpact:The example of Di̇yarbakır
- Tez No: 442898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ÇAKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Zorunlu Göç, İtici Göç, Yerlilik, Kentlilik Bilinci, Çokkültürlülük, Diyarbakır, Migration, Forced Migration, Propelling Migration, İndigenous, Urban Consciousness, Multicultiralism, Diyarbakır
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır örneği yardımıyla göçün yerli halk üzerindeki etkileri incelenmektedir. Tezin temel sorunsalı olan itici göç yani yerlilerin göçü konunun açıklayıcı ve tamamlayıcı bileşenleri ile ele alınmaktadır. Diğer bir deyişle, bu tezde göçün arka planı; göçün toplumda sebep olduğu düşünülen sosyokültürel değişim; Diyarbakır'daki çok kültürlü şehir hayatının önceki ve sonraki durumu; göçmenler ve yerliler arasındaki farklılıklar ve çatışmalar incelenmiştir. Bu etnografik ve fenomenolojik çalışmada, yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Veriler yerli halkla yapılan 40 mülakat ile toplanmıştır. Görüşülen kişilerden 20'si kadın 20'si erkektir. Bu veriler yardımıyla, göç sebebiyle Diyarbakır'ın, şehir düzeni, sosyal ve kültürel özellikleri açısından önemli ölçüde değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the impacts of migration on indigenous people is analysed with the help of the example of Diyarbakır. Propelling migration, which refers to the migration of indigenous people, is handled with its explanatory and supplementary components. In other words, in this thesis, the background of migration, the socio-cultural changes caused by migration, the multicultural urban life before and after the migration, and the differences and conflicts between migrants and indigenous people are examined. In this ethnographic and phenomenological study, semi-structured interview technique is used. Data is gathered from 40 interviews which are conducted to local people. 20 of the interviewees are women and 20 of them are men. With the help of this data, it is seen that because of migration, Diyarbakır is changed and transformed enormously in terms of its city layout, social and cultural characteristics.