Aynı kan farklı dünyalar: Muhafazakar aile ve gençleri
The same blood different worlds: Conservative family and youth
- Tez No: 442897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ÇAKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Sosyal Sermaye, Yaşam Tarzı, Değerler, Conservative, Social Capital, Life Style, Values
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
“Aynı Kan Farklı Dünyalar: Muhafazakar Aile ve Gençleri”adlı tez çalışması muhafazakar aileler ve gençlerinin dünya görüşleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele almaktadır. Kendini muhafazakar olarak tanımlayan ailelerin yaşamlarına bakıldığında, onların muhafazakarlık anlayış ve pratiklerinde de bir çeşitlilik olduğu dikkatlerden kaçmamaktadır. Modernleşen dünya ile birlikte pek çok dini ve kültürel değerin sekülerleşmesi söz konusudur. Çalışmanın temel amacı, bu sekülerleşme koşulları altında muhafazakar ailelerin kendilerini yeniden üretme becerilerini incelemek ve muhafazakar ailenin nasıl bir dönüşüm yaşamakta olduğunu keşfetmektir. Araştırma, ailelerin muhafazakarlığını yaşam tarzı, değerler ve sosyal sermaye bağlamında incelenmektedir. Mevcut literatürün muhafazakar aileye bu açıdan bakmayı denememiş olması çalışmayı dikkat çekilir kılmaktadır. Tez kapsamında görüşme yapılan ebeveynler muhafazakar olduklarını iddia etseler de bu ailelerin gençlerinin muhafazakar bir yaşam tarzının ne kadar içerisinde bulundukları araştırılmayı gerektirmektedir. Buradan yola çıkarak, muhafazakar ebeveynlere ve gençlerine yaşam tarzı, değerler ve sosyal sermaye bağlamlarında sorular yöneltilmiştir. Elde edilen verilerde, muhafazakar ebeveynler ve gençleri arasında yaşam tarzı ve sosyal sermaye bağlamlarında dünya görüşlerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Yapılan görüşmeler, elde edilen veriler ve ulaşılan çıkarımlarla muhafazakar ebeveynlerin benimsedikleri dünya görüşünü yaşadıkları oranda gençlerine aktaramadıkları, gençlerin kendilerine ebeveynlerininkinden farklı bir hayat tarzı benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
“The Same Blood Different Worlds: Conservative Family and Youth”the thesis study named approaches the similarity and differences between conservative families and youths world view. When examined lifes of the families that introduce themselves as conservative, the fact that there is diversity in their conservative perception and also in practice dosen't escape from notice. Along with modern world, many religious and cultural valves secularization is point at issue. The study's primary aim is analyzing conservative families regenerating of themselves and finding out how the transmission is that conservative families are experiencing. The study analyzes families conservatism in terms of life style, values and social capital.That present literature hasn't tried looking from this side to conservative family, makes the study remarkable. Parents whit whom a meeting has been made within the scope of study, claim that they are conservative, but it needs to be researched that how much those families youths are included in conservative life style. Starting from this point of view, conservative parents and youths are addressed questions about life style, values and social capital. From acquired datas, it is seen that there is difference in their world view between conservative families and youths in terms of life style and social capital. According to the interviews data obtained and deductions it has been concluded that conservative parents can't transfer the world view to youths as evenly as they adopted and the youths adopted a lifestyle that is different from their parents.