Ömer Lütfi Mete'nin hayatı, sanatı ve eserleri
The life, the art and the works of Ömer Lütfi Mete
- Tez No: 442926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT YEŞİLÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ömer Lütfi Mete, biyografi, roman ve şiir, Ömer Lütfi Mete, biography, novels and poetry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma Ömer Lütfi Mete hakkında hazırlanmış bir biyografi çalışmasıdır. Çalışmamızda Ömer Lütfi Mete'nin hayatı, eserleri, sanatı ve sanat anlayışı ortaya konulmuştur. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır; Birinci bölümde, Ömer Lütfi Mete'nin hayatı, doğup büyüdüğü yer, aldığı eğitim, ailesi ve sosyal çevresi vb… ayrıntılar ele alınmıştır. Yine aynı bölümde yazarın ölümünün ardından yapılan anma programları ve belgesel türündeki çalışmalar incelenmiştir. Yazarın eşi Leyla Mete ile bizzat görüşülmüş hayatı hakkında detaylı bilgiler elde edilmiştir. Bu süreçte yazarın ölümünün ardından çıkarılmış özel dergi sayıları, mülakat, deneme, gazete yazıları büyük bir dikkatle taranmış ve yazarın hayattayken katıldığı televizyon programları izlenerek bunlardaki bilgilerden faydalanılmıştır. İkinci bölümde Ömer Lütfi Mete'nin edebiyatla daha yakın ilgilendiği süreç ve edebiyatın farklı alanlardaki uğraşları hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde Ömer Lütfi Mete'nin edebi çevresi ve bu çevrenin kendisi hakkındaki düşündükleri araştırılmıştır. Üçüncü bölümde Ömer Lütfi Mete'nin çeşitli türlerde yayımlanmış eserleri, sinema filmleri, televizyon dizileri ve dizi filmleri hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Dördüncü bölümde Mete'nin tüm romanları tahlil edilmiştir. Amacımız edebiyatımızda eksikliği olan biyografi çalışmalarına katkı yaparak edebiyat tarihi çalışmalarına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
This study is a biography, written about Mr. Ömer Lütfi METE. In this study the life, the works, the art, the understanding of art of Mr. Ömer Lütfi METE are focused. This study consist of four sections. In the first section, the details are discussed such as where Ömer Lütfi Mete was born and where he grew up, his life, education, family and social surroundings and so on ... . Also In the same section. The documentaries about the memorial programs and studies have been made after the death of author are mentioned . It has been interviewed with the author's wife, Mrs. Leyla Mete and has been obtained detailed information about the author's life. In this process special magazine issues, interviews, essays, newspaper articles and television programs that published after the death of the author have been analysed and television programmes in which the author attended are utilized. In the second section an assessment is made of author's starting the literature, and his works in different branches of the literature. In this section also it has been searched that how Mete's literary enviroment is and what is the thought of author's literary environment. In the third section Ömer Lütfi Mete's works, have been published in different types, cinema films, television series and television movies are widely issued. In the fourth section Mete's all novels are analysed. Our aim is to contribute to the Biography works which are not sufficent in our literature and is to help the literature history studies.