Lise öğrencilerinin değer tercihleri ve yaşam doyumları arasındaki ilişki
The relationship between high school students' value preference and life satisfaction
- Tez No: 442996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, İnsani değerler, Yaşam doyumu, Values education, Human values, Life satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, farklı liselere devam eden öğrencilerin değerleri ile yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturmak amacı ile 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında farklı liselere devam eden 9., 10., 11. ve 12. sınıf düzeyinde 1155 öğrenciye, yaşam doyumlarını belirlemek için Diener ve ark. (1985), tarafından geliştirilen, Köker ve Yetim (1991), tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yaşam Doyumu Ölçeği, değer eğilimlerini belirlemek için Dilmaç (2007), tarafından geliştirilen İnsani Değerler Ölçeği ve diğer bağımsız değişkenler hakkında bilgi toplamak için de araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Veri analizinde Pearson-Moment Çarpım Korelasyonu, LSD Post Hoc testi, t-testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Çoklu Lineer Regresyon Analizi testleri uygulanmıştır. Araştırmada yaşam doyumu ve değerler arasındaki ilişki anlamlı bulunmuş, öğrencilerin cinsiyetlerinin, öğrenim gördükleri okul türünün, sınıf kademesinin, babalarının eğitim durumunun, babalarının hayatta olma durumunun, günlük internet kullanım ve TV izleme oranlarının, yetiştikleri sosyo-kültürel çevrenin büyüklüğünün değer tercihlerinde etkisi bulunmuş, diğer faktörlerin ise öğrencilerin değer tercihlerinde herhangi bir etkisi bulunamamıştır. Ayrıca öğrencilerin okudukları sınıf kademesinin, anne ve baba eğitim düzeylerinin, kardeş sayılarının, algılanan ekonomik durumun, günlük TV izleme oranlarının yaşam doyumları ile ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptional study, that was done in order to recognize the relation between value and life satisfaction of students, which continuing diffierent high schools. In order to construct the investigation group of the research, to find out their life satisfaction, life satisfaction scale that is created by Diener and his friends (1985), translated to Turkish by Köker and Yetim (1991), to recognize value propensity, the scale of human values that is created by Dilmaç (2007), to collect information about other independent variables Personal Information Form that is created by investigator applied to 1155 students who are educated and teached at 9, 10, 11 and 12 grade at diffierent high schools in 2013-2014 educating and teaching term. LSD Post Hoc testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Pearson-Moment correlation of multiply, Lineer Regression Analysis, t-test, one way anova is used in data analysis In the research the relation between life satisfaction and values was defined meaningful. The effect of students' gender, type of school, grade of class, educational level of their fathers', their fathers' surviving, the percentage of daily internet usage and TV watching time, socio-cultural environment's population in which they have grown up was found in their value preferences. Though, the effect of other factors wasn't found in their value preferences. Additionally, students' classes, parent's education levels, number of brother/sister, presummed economic status, percentage of daily TV watching time were found with their life satisfaction.