Ortaokul öğrencilerinin harita ve yön okuryazarlığı üzerine bir incelme
A study on secondary school students' map and direction of literacy
- Tez No: 443006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERYA AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, eğitim, öğretim, okuryazarlık, harita ve yön okuryazarlığı, Social Sciences, education, teaching, literacy, map and direction literacy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bu araştırmada,“ortaokul öğrencilerinin harita ve yön okuryazarlığına sahip olma düzeyleri ile bu okuryazarlığı yaşama aktarabilme durumlarını”tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırama yöntemlerin tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma verileri“Harita ve Yön Okuryazarlığı Anketi”ve“Harita ve Yön Okuryazarlığı Örnek Olay Metinleri”yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın ulaşılabilir evrenini, 2013-2014 eğitim öğretim yılı, kolaylıkla ulaşılabilir nitelikte olması nedeniyle Erzurum merkez ilçelerinde öğrenim gören ortaokul 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ise bu evrenden random yolla seçilerek anket çalışmasına katılan 300 öğrenci ile örnek olay incelemesi uygulanan 90 öğrenci oluşturmaktadır. Harita ve Yön Okuryazarlığı Anketi ile elde edilen veriler SPSS 18.00 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Harita ve Yön Okuryazarlığı Örnek Olay İncelemesi yoluyla elde edilen veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Öğrencilerin, anket ve örnek olay incelemesine verdikleri yanıtların genel dağılımına bakıldığında, yön bulma ve tarif etme ile konum ve koordinat belirleme becerilerinde başarılı, ölçek kullanma ve uzunluk ölçme becerilerinde ise başarısız oldukları sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, beceri kavramı yerine okuryazarlık, yön bulma becerisi yerine yön bulma ve tarif etme ve uygulamaya yönelik simülasyon önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the secondary school students' capabilities of having map and direction literacy and implementing them in their Daily life. The study has been conducted based on survey model which is a quantitave method. The data has been collected by the 'Map and direction literacy' survey and 'The case study of map and direction literacy'. The 8th grade secondary school students who are having their education in Erzurum and its central districts are in the total field under survey. The sampling frame of the the research is comprised of 300 randomly selected survey and 90 case study students with whom the survey and case study survey have been carried out. The data collected by the survey 'Map and direction literacy' and by 'The case study of map and direction literacy' has been analysed by using the SPSS 18.00 statistics packet programme. The data collected by 'The case study of map and direction literacy' has been reviewed by content analysis. When the general distribution of the answers given by the students in the survey and in the case study is taken into consideration, it has been cocluded that they have are successful in the skills of finding and giving direction and specificating location and coordinate while unsuccessful in the skills of using scales and measuring distance.