İnternet üzerinden herkese açık kurslarda katılımcıların başarılarını ve katılımcı türlerine göre tamamlamalarını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting students' success and completion according to participant types in massive open online courses
- Tez No: 443007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KURŞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İHAK, internet üzerinden herkese açık kurs, katılımcı türleri, başarı, tamamlama, öğrenci davranış örüntüleri, MOOC, massive open online course, participant types, success, completing, patterns of student behavior
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı İnternet Üzerinden Herkese Açık Kurslara (İHAK) kayıt olan ve bu kursları tamamlayarak bir katılım belgesi kazanan katılımcıların başarılarına etki eden faktörleri ve katılımcı türlerine göre kurs tamamlamalarına etki eden faktörleri incelemektir. Bu kapsamda katılımcılar kurs etkinliklerine katılma oranlarına göre türlere ayrılmıştır. Sessiz, Orta ve Yüksek Düzey olmak üzere üç katılımcı türü belirlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden araçsal durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan AtademiX platformuna katılan ve ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen 32 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde alanyazın ve uzman görüşleri temel alınarak bir görüşme formu geliştirilmiştir. Katılımcılarla görüşmeler yapılarak görüşme formu uygulatılmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların İHAK'larda başarılarını etkileyen faktörler temel olarak üç kategoriye ayrılmıştır. Bunlar kurs tasarımından kaynaklı faktörler, kişisel faktörler ve öğretim elemanından kaynaklı faktörlerdir. Kurs tasarımından kaynaklı faktörler incelendiğinde katılımcıların başarılarını en çok kursun planlanmasının etkilediği görüşmüştür. Katılımcılar kurs planlamasının iyi yapılandırılmasının başarılarını olumlu etkilediğini ifade etmişlerdir. Kişisel faktörlerden ise ön bilgiye sahip olma ve kurs gerekliliklerini yerine getirme ön plana çıkmaktadır. Katılımcılar ön bilgiye sahip olmalarının ve kursun gerekliliklerini yerine getirmelerinin başarılarını olumlu etkilediğini ifade etmişlerdir. Son olarak öğretim elemanından kaynaklı faktörlerden öğretim elemanının dersi anlatış biçimi başarıyı etkileyen bir diğer faktör olarak ortaya çıkmıştır. Kurs tamamlamayı etkileyen faktörler ise ekonomiklik-açıklık, teknik faktörlerden kaynaklı, öğretim elemanından kaynaklı, kişisel ve kurs tasarımından kaynaklı faktörler olmak üzere beş kategori altında toplanmıştır. Kursların ücretsiz ve herkese açık olması, kurs içeriklerine erişim, öğretim elemanının anlatış biçimi ve tavrı, katılımcıların ön bilgiye ve yeterli bir zamana sahip olmaları, katılımcıların kurs etkinliklerini beğenmeleri ve kurs süresinin uzunluğu tamamlamayı en çok etkileyen faktörler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to analyze factors that affect the success of participants enrolling on massive open online courses with certificate of attendance and participants' course completion according to the type of participants. Within this scope, participants were divided into three types according to their rate of attendance. There were three kinds of participants called as Lurking Participants, Moderately Active Participants and Memorably Active Participants. In this study, instrumental case study design, one of qualitative research methods, was used. The participants of this study were from AtademiX platform at Atatürk University and consists of 32 participants chosen by criterion sampling method. Throughout this study, an interview form was developed in line with the literature and expert opinions. The interview form was applied to these participants. Data obtained from these interviews was analyzed with content analysis method. According to obtained findings effecting the success of participants on MOOCs were divided into three categories which are course design, personal and instructor related factors. When factors emerged from course design is analyzed, it was seen that course planning is the most effective factor for participants' success. Participants express that good course planning effect their success in a positive way. When it comes to personal factors, having pre-knowledge and doing what is required on the course were important. Participants express that having pre-knowledge and doing what is required on the course effect their success. Lastly, according to instructor related factors, courses narrative format was another factor effecting students' success. Factors effecting course completion were divided into five categories called as affordability-openness, technical factors, instructor factors, personal factors and course design. Public and free of charge courses, access to course's content, instructor's narrative format and attitude, having pre-knowledge and enough time, participants' liking and the length of the course duration were the other important factors which affect participants' completion of MOOCs.