Yunanistan ile mübadelenin nedenleri ve sonuçları
The compulsory exchange of populations between Turkey and Greece
  1. Tez No: 443089
  2. Yazar: ÖMER SENAN ARSLANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mübadele, göç, göçmen, iskân, toprak, ikâmet, Population Exchange, İmmigration, İmmigrant, Inhabiting, Land, Residence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamızın amacı, ulus devletlerin kurulması ile başlayan ve yaşanan savaşlar sonucunda, Zorunlu Türk Yunan Nüfus Mübadelesine nasıl gelindiğini incelemektir. Çalışma, Giriş, Tarihsel Arka Plan, Lozan barış Antlaşması, Türk Yunan Nüfus Mübadelesi, Türk Yunan Nüfus Mübadelesi Sonuçları ve Günümüze Etkileri ve Sonuç bölümlerini kapsayan altı konu başlığı altında incelenmiştir. Osmanlı Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğol baskısı altında kalarak iyice zayıflamaya başlaması ile birlikte sınırlarda kurulan uç beyliklerden biri olup kuruluşundan itibaren Anadolu'daki Bizans topraklarını ve Balkanları, kendi topraklarını genişletmek için hedef seçmiştir. Gelibolu'nun fethi ile başlayıp, Edirne'nin alınması sonrası Osmanlı Devleti, Balkan topraklarında ilerlemeye başladı. Hoşgörü, adalet ve eğitim, dil, din, vicdan hürriyetine gösterilen özen ile Balkanlardaki tüm halklar huzur, barış ve kardeşlik içinde beş yüz yılı aşkın süre Osmanlı idaresinde yaşamışlardır. 1789 Fransız ihtilali ile başlayan milliyetçilik hareketleri Balkanları da sarmış, çağa ayak uyduramayan Osmanlı İmparatorluğunda da ayaklanmalar başlamış ve ulus devletleri kurulmuştur. Kurulan ulus devletlerinin topraklarını genişletmek istemeleri ile başlayan savaşlar sonucu, birbiri ardına yapılan antlaşmalar neticesinde bölgede yaşayan Türkler, ulus devletleri içinde, artık azınlık haline gelmiştir. Yüzyıllarca Osmanlı Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu altında herhangi bir asimilasyona uğramamış halkların oluşturduğu bu yeni kurulmuş ulus devletleri ne yazık ki azınlık haline gelen Türklere baskı, zulüm ve eziyet yapmaya başlamıştır. Artık Türkler için hayat bu bölgelerde eskisi gibi olmayacak, göç kararı alanlar için ayrı bir zorluk, göç etmeme kararı alanları ise baskı ve zulüm beklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the developments leading to the Compulsory Exchange of Populations between Turkey and Greece as a result of the wars that took place beginning from the establishment of nation states. The study is comprised of six sections which are Introduction, Historical Background, Lausanne Peace Treaty, Exchange of Populations between Turkey and Greece, Consequences and Impacts of Exchange of Populations between Turkey and Greece, and Conclusion. Ottoman Beylik is one of the vassal states established in the frontiers as Anatolian Seljuk State began to weaken under the pressure of the Mongolians and it targeted the Byzantine land and Balkans in order to expand its land from the time of its establishment. Ottoman State began to gain ground in the Balkans after conquering Edirne following the conquest of Gallipoli. All the Balkan peoples were able to live in peace, comfort and fraternity under the Ottoman rule for more than five hundred years thanks to the Ottoman's tolerance, justice and attention for the freedom of education, language, religion and belief. Nationalistic movements which were fuelled with the beginning of French Revolution in 1789 penetrated to the Balkans as a result of which people revolted against the Ottoman Empire which was unable to keep pace with the time and nation states were established. As a result of the wars ignited through the desire of those nation states to expand their lands, a number of treaties were signed making the Turks living in the region a minority within those nation states. Unfortunately, the newly established nation states made up of people who were not assimilated by the Ottoman State and Ottoman Empire for centuries began to apply pressure, atrocity and oppression against the Turks who became the minority in their land. Life changed for the Turks in the region in an irrevocable manner and those who decided to migrate suffered from a number of hardships while others who remained in their homeland faced pressure and atrocity.