Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomi politikalarının dış siyasetine yansımaları
The impact of the economic policies of China on foreign policy
- Tez No: 443090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: People's Republic China, Economic Policies, International Relations and Foreign Affairs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti 50 yıllık gelişiminin ardından dünya siyasetinde etkin bir unsur haline gelmiştir. Bu gelişimi sağlayan ekonomi politikaları 1949-1978 Mao Dönemi ve 1978 sonrası Mao Sonrası Dönem olarak ikiye ayrılabilir. Bu politikaların sonucunda ciddi büyüme oranları gösteren Çin Halk Cumhuriyeti ekonomisi, bu gün dünyanın en büyük ikinci ekonomisidir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomi politikaları 50 yıllık kısa sayılabilecek bir süreçte, Çin ekonomisini dünya tarihinde eşi görülmemiş bir büyümeyi beraberinde getirmiştir ve bu politikalar Çin Halk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri ciddi oranda şekillendirmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti dış siyasetini ve ilişkilerini belirlerken, siyasetinin ve ilişkilerinin temelini büyük ölçüde ekonomik birlikteliklere, ticari ilişkilere ve enerji alışverişe dayandırmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik anlamda yükselişinin nedenleri olan ekonomi politikaları, bu politikaların sayısal ve karşılaştırmalı sonuçları, ve tümünün Çin Halk Cumhuriyeti dış ilişkilerine yansımaları tezimizin ana konusudur. Anahtar kelimeler; Çin Halk Cumhuriyeti, Ekonomi Politikaları, Dış İlişkiler ve Dış siyaset
Özet (Çeviri)
Following fifty years of development period, China became an influential actor in global politics. Economic policies that brought about this development could be divided into two periods as the 1949-1978 Mao era and the post-Mao era after 1978. Chinese economy that experienced a significant amount of growth as a result of these policies has been the second largest economy in the world. Chinese economic policies have also shaped the country's foreign relations. China bases its external relations to a large extent on economic partnerships, commercial relations and energy trade. The main theme of the thesis is China's economic policies that resulted in the rise of China economically, comparative results of these policies and the impact of China's economic policies on the country's foreign affairs.