Yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının etkileri: Bartın ili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerine inceleme
Effects of social assistance and solidarity foundation in fight against poverty: Review about Bartin Province Social Assistance and Solidarity Foundation
  1. Tez No: 443094
  2. Yazar: ELİF AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Poverty, Fight against Poverty, Bartın Social Assistance and Solidarity Foundation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yoksulluk, insanların temel gereksinimlerini karşılayabilme olanağından yoksun ve asgari yaşam standartlarından mahrum olmaları şeklinde tanımlanabilir. Bu anlamda yoksulluk, bireylerin insan onuruna yaraşır bir yaşam biçimini engelleyen iktisadi ve toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren hem az gelişmiş hem de gelişmiş ülkelerde en önemli sorunlardan biri haline gelen yoksulluk, günümüzde küresel bir sorun olma niteliğini sürdürmektedir. Türkiye'de yoksulluk, 1980'li yıllarda uygulanan ekonomik politikalar ve küreselleşmenin de etkisiyle görülmeye başlanmıştır. Yoksullukla mücadele kapsamında 1986'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu oluşturulmuştur. Fon, Türkiye genelinde 1000 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmanın amacı, Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yoksullukla mücadelede ortaya koyduğu katkısını araştırmaktır. Kaynak taraması, kuruma ait ilgili belgeler üzerinde inceleme yapılması ve nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniklerinin kullanılmasıyla yapılan alan çalışması sonucunda ulaşılan bulgular, Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın, kendisine verilen olanaklar ölçüsünde yoksulluğun çözümünde etkili olduğu hipotezini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Poverty can be defined as deprivation of people of the means to meet their basic needs and of minimum living standards. To this context, poverty appears as an economic and social problem that prevents individuals from living in a manner compatible with human dignity. Poverty that has become one of the most important problems both in the less developed countries and developed countries since the second half of the twentieth century continues to be a global problem today. Poverty in Turkey came into sight with the effects of economic policies adopted in the 1980s and globalization. Law on Encouraging Social Assistance and Solidarity and Social Assistance and Solidarity Fund were established in 1986 in order to fight against poverty. The Fund continues its services through 1.000 Social Assistance and Solidarity Foundations across Turkey. This study intends to research the contributions made by Bartın Social Assistance and Solidarity Foundation to fighting against poverty. The findings obtained from the field work through literature review, examination on documents belonging to the foundation and interview techniques from among qualitative research verifies the hypothesis that Bartın Social Assistance and Solidarity Foundation has been effective in overcoming poverty to the extent of the means provided to the foundation.