Tunceli Üniversitesi'nin Tunceli ekonomisine katkısı
Contribution of Tunceli University to the economy of Tunceli
- Tez No: 443095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Üniversitelerin Ekonomik Etkileri, Gelir Etkisi, İstihdam Etkisi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada üniversitelerin yöre ekonomilerine olan ekonomik katkıları üzerinde durulmuştur. Üniversiteler bulundukları yöreekonomisine doğrudan, dolaylı ve uyarılmış katkı olmak üzere üç tür katkı sağlamaktadır. Çalışmamızda uyarılmış katkılar hesaplanırken Keynesyen harcama çarpan katsayısının hesaplanması amacıyla matematiksel bir model geliştirilmiştir. Keynesyen harcama çarpan katsayılarının hesaplanabilmesi için oluşturulan model Huggins ve Cooke (1997) tarafından Cardiff Üniversitesinin bölgesel ekonomiye etkisini tahmin etmek için kullanılan modelin geliştirilmiş halidir. Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgulara göre Tunceli Üniversitesi 2014 yılı içerisinde, Tunceli ekonomisine 27.130.150 TL doğrudan, 69.674.464 TL dolaylı ve 56.836.024 uyarılmış olmak üzere toplam 153.640.638 TL toplam katkı sağlamaktadır. Ayrıca, Tunceli Üniversitesi 2014 yılı sonu itibariyle, 422'si akademik, 205'i idari personel olmak üzere toplam 627 kişilik doğrudan istihdam, 914 kişilik dolaylı istihdam ve 744 kişilik uyarılmış istihdam olmak üzere toplam 2.285 kişilik bir istihdam yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
This study concentrates upon the economic impact of on local economy. The effect of universities on these economies can be categorized as follows: direct, indirect and induced effect. Whilist taking into account the various induced effects, a mathematical model was developed and iterated to calculate the Keynesian expenditure multiplier and employment coefficient, which is largely based on the Huggins and Cooke (1997) model that was used to estimate the impact of Cardiff University on the local economy of Cardiff. As of 2014 Tunceli University has generated 27.130.150 TL direct, 69.674.464 TL indirect and 56.836.024induced income, totalling 153.640.638 TL. In addition to these figures, Tunceli University provides direct employment for 627, indirect employment for 914 and induced employment for 744, with a sum of 2.285 people employed.