Yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının etkileri: Kırklareli ili örneği
The effects of social assistance and solidarity foundations in the struggle against poverty: The example of Kirklareli
- Tez No: 351051
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Güvenlik, Sosyal Yardım, Yoksulluk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Social Policy, Social Security, Social Assistance, Poverty, Social Assistance and Solidarity Foundation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Yoksulluk, kökenleri çok eskilere dayanan bir olgudur. Geçmişten günümüze ele alındığında, farklı disiplinlerin ilgisini çekmesi, yoksulluğun çok boyutlu bir konu olduğunu adeta kanıtlar niteliktedir. Yoksulluğun neden ve sonuçlarının çok boyutlu olması, yoksullukla mücadelede farklı yöntemler kullanılabilmesini beraberinde getirmektedir. Salt ekonomi politikaları yoksulluğu gidermede tek başına yeterli olamadığından sosyal politikaların da mücadeleye eşlik etmesi gerekmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, ülkemizde yoksullukla mücadelede gerek kurumsal yapılarının sağlamlaşması gerekse de finansal kaynaklarının güçlenmesi sebebiyle etkinliği giderek artan bir yapıya kavuşmuşlardır. Ülkemizde her il ve ilçede kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının bilhassa yoksulluk içerisinde bulunan ve muhtaçlığa düşmüş kesimlere yakınlığı, yoksullukla savaşımda önem derecelerinin artmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty is a fact which goes back further. While handling from past to present, paying attention to the fact of different disciplines is fairly a proof of it's multidimensional character. Due to multidimensionality of poverty's reasons and results, different methods are used in the struggle against poverty. Not only economic policy is enough for the struggle, social policy is another tool joining in the struggle. Social Assistance and Solidarity Foundations have a rising importance due to the fact that their institutional structure and financial resources have gottan strong. By means of the nearliness of Social Assistance and Solidarity Foundations to citizens in need, resources have been used more efficiently.