Esnek çalışma saatleri ile çalışanların motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between employee motivation with the flexible working hours
  1. Tez No: 443123
  2. Yazar: ÖMER ERDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Esnek Çalışma, Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Flexibility, Flexible Working, Motivation, Instinct Motivation, Distinct Motivation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde küreselleşme ve teknoloji gibi etmenlerle beraber hem sosyal hayatta hem de iş hayatında önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak artık sıradan olan uygulamalar gerekliliklere cevap veremez hale gelebilmektedirler. Çok çeşitli ihtiyaçların ortaya çıktığı pazarlarda çok çeşitli ürün ve hizmetler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple söz konusu ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi için farklı çalışma yöntemlerine gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışma yöntemlerinden biri de esnek çalışmadır. Esnek çalışma, bir işin niteliğine bağlı olarak sıradan mesai saatlerinin dışında çalışmayı ifade etmektedir. İşin niteliğine uygun bir biçimde esnek çalışmanın farklı türleri bulunmaktadır. İş hayatında önemle üzerinde durulması gereken bir diğer konu da motivasyon konusudur. Çalışanların motivasyon düzeylerinin yüksek olması örgütün başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmanın temel amacı esnek çalışma sisteminin çalışanların motivasyon düzeylerini ne şekilde etkilediğinin değerlendirilmesidir. Çalışmada, esnek çalışmanın motivasyona etkisi araştırılmış ve bu kapsamda esnek çalışmaya ilişkin bilgiler ile motivasyon ölçeğinden oluşan anket formu 389 çalışan tarafından doldurulmuştur. Verilerin analizi için SPSS 23 programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda esnek zamanlı çalışanların motivasyonunun tam zamanlı çalışanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of some factors such as globalization and improving technology, there are great improvements at both social life and business life. Consequently, ordinary applications and techniques are getting unable to meet needs in business life. There are varied needs in markets and there are various products and services in order to meet these needs. So, there is a need for different working types in order to meet various needs and launch various products and services. One of those different working types is called“flexible working”. Shortly, flexible working is working at extraordinary hours in accordance with the qualities of the job. Flexible working has different types shaped by necessities of the job. There is another topic to be discussed widely in business life called motivation. The higher level of motivation workers have affects the success of the company. Aim of that study is evaluating how flexible working affects motivation levels of workers. At that study, effect of flexible working on motivation is studied. The questionnaire with data about flexible working and motivation scale was applied to 389 workers/participants. SPSS 23 is used for examining the data. At the end of the study, it is understood that workers with flexible working hours have higher level of motivation comparing with others.