Otomotiv sektöründe kadın çalışanların çalışma koşullarının örgütsel bağlılık ve motivasyona etkisi (İstanbul Avrupa yakası örneği)
The effect of working conditions of female employees on organizational commitment and motivation in the automotive industry (Istanbul European side example)
  1. Tez No: 954733
  2. Yazar: ÖZGE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Kadın Çalışanlar, Çalışma Koşulları, Örgütsel Bağlılık, Motivasyon, Automotive Sector, Female Employees, Working Conditions, Organizational Commitment, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Otomotiv Sektöründe Kadın Çalışanların Çalışma Koşullarının Örgütsel Bağlılık ve Motivasyona Etkisi (İstanbul Avrupa Yakası Örneği) Özge SÖNMEZ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı İnsan Kaynakları Programı Bu araştırma, otomotiv sektöründe çalışan kadınların çalışma koşullarının örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisini İstanbul'un Avrupa yakasında faaliyet gösteren otomotiv işletmeleri özelinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 25 kadın çalışan oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları, uzun çalışma saatleri, yoğun iş yükü ve iş-yaşam dengesi eksikliğinin kadın çalışanların en önemli sorunları arasında yer aldığını göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%72) ücret politikalarından memnun olmadıklarını belirtirken, %48'i yan hakların yetersiz olduğunu ifade etmiştir. Performans değerlendirme sistemleri konusunda da önemli eksiklikler tespit edilmiştir. Katılımcıların %32'si kurumlarında performans değerlendirme sisteminin olmadığını, %40'ı mevcut sistemin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Yönetici ilişkileri konusunda genel olarak olumlu bir tablo ortaya çıkmış, katılımcıların %60'ı yöneticileriyle olumlu ilişkiler kurduklarını belirtmiştir. Ancak kariyer gelişimi konusunda, katılımcıların %56'sı sınırlı ilerleme olanaklarından bahsetmiştir. İş arkadaşları ile ilişkiler ve ekip çalışması konusunda olumlu değerlendirmeler ağırlıktadır. Toplumsal cinsiyet boyutunda ise, katılımcıların %40'ı kurumlarında eşitlikçi bir yaklaşım olduğunu belirtirken, %24'ü erkek egemen yapının yarattığı zorluklardan bahsetmiştir. Araştırma bulguları, çalışma koşullarının örgütsel bağlılık ve motivasyon üzerinde doğrudan etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle uzun çalışma saatleri, yetersiz ücret politikaları ve sınırlı kariyer gelişim olanakları, örgütsel bağlılığı ve motivasyonu olumsuz etkilemektedir. İyileştirme önerileri arasında esnek çalışma modelleri, ücret ve yan hakların iyileştirilmesi ile eğitim ve gelişim olanaklarının artırılması ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
BSTRACT Master's Thesis The Effect of Working Conditions of Female Employees on Organizational Commitment and Motivation in the Automotive Industry (Istanbul European Side Example) Özge SÖNMEZ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Labor Economics and Industrial Relations Human Resources Program This research aims to examine the effects of working conditions on organizational commitment and motivation levels of female employees in the automotive sector, specifically focusing on automotive companies operating in the European side of Istanbul. The study employs qualitative research methodology, and data was collected through semi-structured interviews. The research sample consists of 25 female employees selected through purposive sampling method. The research results indicate that long working hours, heavy workload, and lack of work-life balance are among the most significant problems faced by female employees. While the majority of participants (72%) expressed dissatisfaction with wage policies, 48% stated that fringe benefits were inadequate. Significant deficiencies were also identified in performance evaluation systems. 32% of participants reported the absence of a performance evaluation system in their organizations, while 40% indicated that the existing system was inadequate. A generally positive picture emerged regarding managerial relationships, with 60% of participants reporting positive relationships with their managers. However, in terms of career development, 56% of participants mentioned limited advancement opportunities. Positive evaluations predominated regarding relationships with colleagues and teamwork. In terms of gender dimension, while 40% of participants stated that their organizations had an egalitarian approach, 24% mentioned difficulties created by male-dominated structure. The research findings reveal that working conditions have a direct impact on organizational commitment and motivation. Particularly long working hours, inadequate wage policies, and limited career development opportunities negatively affect organizational commitment and motivation. Among the improvement suggestions, flexible working models, enhancement of wages and fringe benefits, and increased training and development opportunities stand out.