İşletmelerin sosyal sorumluluk çerçevesinde toplumun afetlere hazırlanmasında farkındalık düzeylerinin oluşturulmasındaki rolü ve önemi
While the society is prepared against disasters within the scope of social responsibility, role and importance of the businesses in the creating awareness levels of the society
- Tez No: 443129
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, İşletme, Sosyal Sorumluluk, Farkındalık, Çevre, Paydaş, Model, Disaster, Management, Social Responsibility, Awareness, Environment, Stakeholders, Modal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Afetler dünyanın yaşadığı zorlu sınavlardan birisidir. Doğal afetlerin yanı sıra bir de insan kaynaklı afetler türemiş olup sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu durumda da hem sivil toplumun hem de toplumun temel taşlarından işletmelerin üzerine düşen çeşitlilik sorumluluklar söz konusudur. İşletmelerin üzerine düşen bu sorumlulukları ele aldığımız çalışmada sorumlulukların afetler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın giriş bölümünün ardından sosyal sorumluluk kavramı ele alınarak tanımsal karşılığı, ilkeleri, tarihçesi, modelleri ve uygulamalarını da kapsayan detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde işletmelerin çevre ilişkileri ve çevre yönetimi üzerinde durularak küresel çevre sorunlarına, çevre yönetim standartlarına ve işletmelerin yaklaşımlarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde afet kavramı ele alınarak türlerinden, nedenlerinden ve hem dünyada hem de ülkemizdeki afetler ile afet yönetimlerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise gerçekleştirilen anket çalışması sonucu elde edilen veriler eşliğinde analiz gerçekleştirilmiş, elde edilen bulgular yorumlanarak sonuç kısmı ile birlikte çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Disaster is one of the toughest exams where in the world. As well as a number of natural disasters has been derived from human-induced disasters are increasing every day. In this case, all the civil society as well as the variety of responsibilities falling upon the business of the cornerstones of society is concerned. The study of responsibilities we have dealt with these responsibilities fall on the business impact of disasters was examined. In line with this definition, the concept thensocial money by taking responsibility for the introduction of the work, principles, history was carried out a detailed study of the models and their applications. In the second part of the study of environmental business relations with an emphasis on environmental management and global environmental problems, it is given to environmental management standards and approaches to business. By taking the concept of the kind of disasters in the third part of the study, and both of the reasons mentioned in the world of disaster management and disaster in our country.In the fourth and final part of the study analyzed the results of a survey conducted in the presence of the obtained data was performed, detecting the resulting work was completed with the conclusion part.