Karadeniz Teknik Üniversitesi idari kadroda çalışan personelin iş memnuniyeti üzerine uygulamalı bir araştırma
A practical research on work satisfaction of the personnel working as administrative staff in Karadeniz Technical University.
- Tez No: 443166
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Memnuniyeti, Personel, Memnuniyet Teorileri, Work, Work Satisfaction, Personnel, Satisfaction Theory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İş memnuniyeti işgörenin yaptığı iş ile ilgili haz alma durumudur. Bu çalışma işgörenlerin yaptıkları işten memnun olup olmadıklarını araştırmak amacıyla yapılmış olup, araştırma evrenini Karadeniz Teknik Üniversitesi idari kadroda görev yapan personeller oluşturmuştur. İlk olarak araştırma için KTÜ Rektörlüğünden izin alınmış ve merkez kampüste görev yapan personellerden 250 kişiye anket uygulanmıştır. İki bölümden oluşan ankette birinci bölümde demografik ve bilgi sorularından oluşan 10 tane soru bulunmaktadır. İkinci bölümde ise 20 soru mevcuttur. Elde edilen veriler SPSS 22 sürümlü istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada iş memnuniyeti ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiş ve KTÜ idari personelinin iş memnuniyetinin demografik özelliklere göre farklılık göstermediği görülmüştür. KTÜ idari personelinin çalışılan birimden %84, kurumun sunduğu sosyal olanaklardan %55 ve kurum yöneticileri açısından ise %54 oranında memnuniyet duydukları görülmüştür. Araştırma sonucunda ağırlıklı olarak idari personelin işlerinden memnun olduğu yalnız kurumun sunmuş olduğu sosyal imkânlar açısından ve kurum yöneticileri açısından memnuniyet düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle yönetimin personel ile ilgilenmesi, kendilerine yönelik kararlarda fikirlerinin alınması kendilerine değer verildiğinin göstergesi olacak ve memnuniyet düzeyi daha da artacaktır. Ayrıca kurumun personeline sunduğu sosyal imkânlar arttırılarak herkese eşit ölçüde faydalanma imkânı verilmesi çalışanların daha mutlu olmalarını sağlayacaktır. Memnuniyet düzeyi yüksek çalışanlar, örgüt verimliğini artırarak topluma daha kaliteli hizmet sunacaklardır.
Özet (Çeviri)
Work satisfaction is taking pleasure in the business that any agent carry on. This research was carried out to search whether the personnel is satisfied of the employement or not and the frame of the research consists of the personnel working as administrative staff in Karadeniz Technical University. First of all, for doing research the permission was got from Karadeniz Technical University Rectorship and the questionnaire was condected to 250 personnel working in the main campus. The questionnaire consists of two parts as 4 of the 10 questions are demographical and the other 6 questions are informative. There are 20 questions on current satisfaction scale as well. The acquired data was analized by using SPSS 22 version statistical packet program. It was examined that there is not a significant difference between work satisfaction and demographic variance and it was seen that work pleasure of Karadeniz Technical University administrative staff is not differ by demographical features. It occured that Karadeniz Technical University administrative staff fells appreciation from working unit as 84%, presented social facilities as 55% and in terms of the directors of the instution as 54%. At the end of the research, it was seen that the administrative staff is satisfied with the occupation. However it is clear that the level of satisfaction is lower in terms of the presented social facilities and the directors of instution. Therefore, the directors' caring about the personnel and getting their opinions while making decision about them will be a demonstration of value and the work satisfaction level will increase. On the other hand, by offering more social facilities and giving opportunity to all the staff to access them equally will provide the working staff being much more satisfied. The working staff whose satisfaction level is high will provide quality service to the society by increasing instutional productivity.