Türkiye'de yerel yönetimlere katılım ve Paris örneği
Participation in local goverments in Turkey comprasion Paris
- Tez No: 443165
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Katılım, Demokrasi, Yönetişim, Fransa, Avrupa Birliği, İstanbul, Paris, Local Government, Participation, Democracy, Governance France, European Union
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüz dünyasında yerel yönetimlerin önemi düne göre daha da artmıştır. Bu bağlamda, halkın kendi demokratik kuralları çerçevesinde temsilcilerini seçerek yerel yönetim işlerini gördürtmesi, katılımcılığı önemli hale getirmiştir. Yönetime katılma, sınırları özel mülkiyetle çizilmiş bir alanda ortak sorunları çözerek emek verimliliğinin artırılması amacıyla; çalışanlarla yöneticilerin işbirliği yapmalarını sağlayan mekanizmanın adıdır (Gümüş,2001:13). Yerel yönetimler veya diğer adıyla Mahalli İdareler, her geçen gün çeşitli sebeplerle hizmet yelpazesi genişlemesine rağmen, yeterli mali kaynaklara ve idari özerkliğe sahip değildirler. Yeterli mali kaynaklarla donatılmayan ve merkezin ağır vesayeti altında olan yerel idareler, daha etkin hizmet sunabilmek için çeşitli özelleştirme modellerinden yararlanmaktadırlar. Yönetimin yerele indirgenmesi, katılımı da etkili ve önemli kılmıştır. Bu konuda“aktif ve etkili katılımın”önemsenmesi gerektiği görülür. Ayrıca hemşerilerin bireysel olarak ya da gruplar halinde belediye çalışmalarına ilgi duymaları ve bu çalışmaları kendi talepleri doğrultusunda etkilemeye çalışma gayretleri bu faaliyetlerin verimli hale gelmesini sağlayacaktır. Paris kenti, departman ve commune kimliğini ayni toprak parçası üzerinde barındırmaktadır. Her iki yerel yönetim türü Paris konseyi olarak adlandırılan tek bir meclis tarafından yönetilmektedir. Paris, başkent ve özel yönetime sahip bir yerel yönetim birimi olarak ilçelere ayrılmıştır. İlçelerin yani alt bölgelerin tüzel kişilikleri yoktur. Alt bölgeler Paris Belediyesi'nin idari birimleri olarak ihdas edilmiştir. İstanbul ise otuz dokuz ilçeye ayrılmıştır. İlçe belediye meclisleri etkindir, görev alanları, sorumlulukları ve yetkileri geniştir. Her biri Büyük Şehir Belediye Meclisinden bağımsızdır. Belediye başkanı ilçe belediye başkanlarının hiyerarşik amiri değildir.
Özet (Çeviri)
In today's World, the importance of local government has increased. In this context, the public is making the works done by the representatives they have choosen within the framework of democratic rule.This situation makes participation more significant. Participate in administration is the name of the mechanism that provides solidarity between manager and employees with aim of increasing the labour of efficency by solving the problems in an area, the boundaries of which are drawn by private property (Gümüş, 2001:13). Despite the expanding range of services for various reasons, local goverments do not have sufficent financial resources and administrative autonomy. The local authorities, not equipped with sufficient financial resources and under heavy the tutelage of the center, benefit from a variety of customization models in order to provide more effective services. Decentralization in management has made the participation more effective and important. It is seen that“active and effective participation”in this issue should be paid attention. In addition,it is expected that the citizens are interested in activities of the municipalities, and that they attempt to influence the studies towards their demands. Paris City hosts its department and commune identity on the same soil.Both types of local administrations are ruled by the council called the council of Paris. Paris, as a local government unit which has metropolitan and special administration, is divided into boroughs. Sub-regional administrations,boroughs don't have legal entity.Sub-regions are the administrative units of Paris Municipality. Istanbul is divided into 39 boroughs.Town Municipal councils are active.Their jurisdiction and responsibilities are extensive.Each town council is indipendent.The Metropolitan mayor isn't the executive supervisor of borough mayors.