27 Mayıs askeri müdahalesinin ardından Türk siyasetinin yapılanma dönemi (1961-1965)
Then restructuring period of the May 27 military intervention in Turkish politics (1961-1965)
  1. Tez No: 443175
  2. Yazar: NURULLAH KIRKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: 27 Mayıs, Siyasi Partiler, Koalisyon, 1961 Anayasası, Çoğulcu Demokrasi, 27 May, Political Parties, Coalition, 1961 Constitution, Majority Democracy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, İkinci Dünya Savaşı sonrası başlayan çok partili hayat içinde, bu dönemin iki önemli aktörü olan iktidar partisi CHP ile ana muhalefet partisi DP arasındaki ilişkiler incelendiğinde; 1908'de başlayan çok partili siyasi hayatımızda, iktidar-muhalefet ilişkilerinde görülen birçok aksaklık, sorun ve yanlışların, 1946-1960 dönemi içinde derinleştiği görülür. İktidar ve muhalefet arasında izlenen yanlış politikalar, ülkede kurulan siyasi dengeleri ters düz eden gelişmeler, ülkemizin demokratik gelişimini rafa kaldıran ve askeri müdahale anlayışının yerleşmesinde rol oynayan 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi'ne giden yolu açmıştır. Bu çalışma, askeri müdahale sonrası başlayan yeni siyasi dönemde, siyasi hayatı verimsiz, zararlı ve hatta tehlikeli çekişmelerden kurtarmak; partiler arası münasebetlerde medenî ve seviyeli bir ortam yaratmak ve 27 Mayıs Askeri Müdahalesi'nin asıl gayesini teşkil eden demokratik hukuk devletini fiilen gerçekleştirmek için vatansever Türk Milleti'nin duygularına ve iyi niyetli temennilerine uygun olarak, 1961-1965 yılları arasında demokratik düzeni yeniden tesis etmek adına yaşanan partileşme dönemini bilimsel veriler ışığında ortaya koymayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
After Second World War there were two important actors in the multiparty political life of Turkey. RPP as government and DP as opposition. When relations between DP and RPP is examined ıt can be observed that setbacks and problems of Turkish multiparty political life, which actually began in 1908, became deeper in the period of 1946-1960. Inefficient relations between ruling and opposition parties and events that had negative affect for stability paved the way for 27 May 1960 military coup which has put democracy aside and caused military domination in Turkish political life. This paper scientifically examines partization process in the period of 1961 and 1965; which aimed re-establishing of democratic platform, saving political life from inefficient, detrimental, and even dangerous competition; creating civilized relations between political parties and aiming to contstitute democratic law state which was the real force behind 1960 military coup with full respect to Turkish Nationals hopes.