Turgut Özal'ın Başbakanlık döneminde kentleşme ve medya
Urbanization and media during Turgut Mzal's Prime Ministry term
  1. Tez No: 443174
  2. Yazar: MEHMET SOYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA KIRKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Anavatan Partisi, Kentleşme, Medya, Turgut Özal, Motherland Party, urbanization, media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
1979 yılında Adalet Partisi'nin kurduğu azınlık hükümetinin Başbakanlık Müşavirliği görevine getirilen Turgut Özal, Türk ekonomisinde çok tartışılacak olan 24 Ocak Kararları'nın alınmasını sağlamıştır. Bu kararlar 12 Eylül 1980 darbesi ile kurulan darbe hükümetinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Turgut Özal tarafından hayata geçirilecek ama asıl kendi partisini kurduğu ve iktidara taşıdığı Anavatan Partisi'nin 6 Kasım 1983 seçimlerinden sonra uygulayacaktır. Özal bu seçimin ardından sırasıyla 25 Kasım 1984 yerel seçimler ve 29 Kasım 1987 genel seçimlerinden zaferle ayrılmış, 31 Ekim 1989 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olmuştur. Onun döneminde gerek kentleşme gerekse medya alanında çok önemli gelişmeler olmuştur. Özal 17 Nisan 1993 tarihinde ise vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Turgut Özal who was appointed to Deputy Prime Minister of Turkey by minority government formed by Justice Party in 1979, ensured the 24 January Decisions which are always been a matter of debate. This decisions carried into effect by Turgut Özal who appointed as the Deputy Prime Minister of Turkey responsible for the economy by 44th government of Turkey which formed after 1980 Turkish coup d'état; but put into practice by Motherland Party which founded by and rose to power by himself following the elections of November 6, 1983. After this election Özal won both the local election of November 25, 1984 and general election of 29 November 1987 and on October 31, 1989 became the eighth president of Turkey. During his reign great develpments has been made in the fields of both urban and cultural aspects of Turkey. Özal deceased on April 17, 1993.