İkinci Dünya Savaşı dönemi Türk-İtalyan ilişkileri
Turkish-İtalian relationship during the period of Second World War
- Tez No: 443181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MEHMETEFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İsmet İnönü, Türkiye, İkinci Dünya Savaşı, İtalya, Benito Mussolini, İsmet İnönü, Turkey, Second World War, Italy, Benito Mussolini
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Lozan antlaşmasından sonra 1924 yılından itibaren Türkiye'nin bir türlü uzlaşamadığı İtalya'nın Akdeniz'de yarattığı tehdit, İtalya lideri Mussolini'nin her fırsatta dile getirdiği emperyalist emelleri ve“Mare Nostrum”gürültüleri, incelenen dönemin Türk dış politikasını etkileyen önemli etken olmuştur. İkinci Dünya savaşına giden yolda, Türkiye'nin izleyeceği dış politikasını doğrudan etkileyen esas olay, İtalya'nın Almanya'dan esinlenerek, 7 Nisan 1939'da Arnavutluk'u işgal ederek Balkanlara adım atmak üzere bir köprübaşı tesis etmesi olmuştur. Rodos ve 12 adada çok sayıda İtalyan birliğinin mevcudiyeti de dikkate alındığında Türkiye, bu işgali kendisine ve Balkanlara karşı açık ve yakın bir tehlike olarak algılayacak, bu tehdit karşısında İngiltere ile işbirliğine gidecektir. Bu çalışma, 2. Dünya savaşına giden yolda karşı kamplarda yer alan; doğrudan bir saldırıya uğramadıkça savaşa girmemek kararında olan Türkiye ile Mare Nostrum ve Roma imparatorluğu hayalleri kuran İtalya arasındaki savaş öncesi ve savaş esnasındaki ilişkileri bilimsel veriler ışığında inceleyerek ortaya koymayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
After the Lausanne Treaty, the threat in the Mediterranean basin that is created by Italy that Turkey could not agree with, the Italian leader Mussolini's imperialist ambitions that is declared by himself at every opportunity and the“Mare Nostrum”noises, has been important factor affecting the Turkish foreign policy in the period under review. On the road to the Second World War, the main event that affected the Turkey's foreign policy was the Italy's invasion that is inspired by the Germany Albania on April, 7, 1939 and establishing a bridgehead to take steps in the Balkans. Taking into consideration the presence of the Italian troops in Rhodes and 12 islands, the occupation itself has been considered by Turkey a clear and imminent danger for herself and for Balkans, and she has cooperated with UK. In this study, it has been aimed to reveal by the method of scientific data usage the relations between Turkey that is strictly decided not to enter the war unless receive a direct attack and Italy that dreams Mare Nostrum and Roman Empire during the second World War period.