The effects of economic conditions and financial market development on the capital structure of firms
Ekonomik koşullar ile mali piyasaların gelişmişliğinin firmaların sermaye yapısı kararlarına etkileri
- Tez No: 443198
 - Danışmanlar: PROF. DR. NİLDAĞ BAŞAK CEYLAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, kaldıraç, finansal zorluk, Capital structure, leverage, financial distress
 - Yıl: 2016
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 211
Özet
Tez firmaların sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörlerin uluslararası karşılaştırmasını yapmayı amaçlamaktadır. 14 ülkede faaliyet gösteren firma örnekleminden panel veri seti oluşturularak firmaya özgü değişkenler, ülkeye özgü değişkenler ve firmanın bulunduğu endüstrinin anlamlılığı incelenmiştir. Zaman içerisinde sabit ülkeye özgü değişkenlerin anlamlılığını analiz etmek amacıyla sabit etkiler modeliyle birlikte Hausman-Taylor analiz metodu uygulanmıştır. Bütün örneklemin, bölgelerin ve ülkelerin analizi firmaya özgü değişkenlerin teorik çerçevede ortaya konan parametreler açısından uygun vekil değişkenler olduğunu göstermiştir. Çalışma sonuçları firmaların finansman kararlarının bankacılık sisteminin yapısı ve hisse senedi piyasasının büyüklüğünden etkilendiğini önermektedir. Bu çalışmada iyi işleyen bir hukuk sisteminin borçlanmayı kolaylaştırıldığı ortaya konmuştur. Ayrıca firmaların şeffaflığının artmasıyla özsermayenin artıp borçlanmanın azalacağı ampirik olarak ispatlanmıştır. Birleştirilmiş verinin genel vergi oranı kullanılarak analizi, dengeleme teorisinin önermesi doğrultusunda firmaların vergi avantajından daha fazla yararlanmak için daha fazla borç kullanabildiği sonucunu göstermiştir. Çalışma sonucunda gelişmekte olan ülkeler için daha fazla tutarlı veriye ve analize ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Farklı sermaye yapısı teorilerinin arasındaki karşıtlık farklı nitelikteki ülkelerden oluşturulan örneklemlerin analizi ile çözülebilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a cross-country comparison of the factors that affect the capital structure decisions of firms. The significance of firm-specific variables, the country-specific variables, and the industry of the firms is investigated by constructing a panel data set from a sample of firms operating in 14 countries. In order to analyze the significance of the country-specific factors which are time-invariant, Hausman-Taylor method of analysis has been implemented together with the fixed-effects model. The analyses of the whole sample, regions, and the countries demonstrate that the firm-specific variables are the right proxies for the parameters set forth in the theoretical framework. The research results suggests that the financing decisions of firms are highly influenced by the features of the banking system and the size of the stock market. In this study, it is demonstrated that well-functioning legal system facilitates borrowing. It is also proved empirically that the increasing transparency of firms leads to more equity financing and less debt usage. The analysis of pooled data with the aggregate tax rate implies that the firms use more debt in order to benefit from tax advantages as trade-off theory predicts. It is suggested that more accurate data and analysis is needed for developing countries. The conflicts between the different theories of capital structure can be resolved with the analysis of samples from countries bearing distinct features.