Finansal gelişmenin gelir dağılımı üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The impact of financial development on income inequality: The case of Turkey
  1. Tez No: 909145
  2. Yazar: FİLİZ KÖYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİYE YAMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Gelir dağılımı, Doğrusal ve Doğrusal Olmayan ARDL, Financial Development, Income distribution, Linear and Nonlinear ARDL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Finansal sistemin ülke ekonomisindeki kaynakları etkin bir şekilde yönlendirebilmesinde, kuşkusuz finansal gelişmenin gelir dağılımı üzerindeki simetrik etkisi yanında asimetrik etkisine de odaklanılmalıdır. Ampirik literatür incelendiğinde, gelir dağılımı üzerine yapılan çalışmaların çoğunda zımni olarak finansal gelişme şoklarının gelir dağılımı üzerinde simetrik bir etki oluşturduğu varsayımı yapılmıştır. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu varsayımın geçerli olmayabileceği görülmüştür. Şöyle ki, ekonomik birimlerin nakit tutma eğilimi, finansal hizmetlere ihtiyaç olduğu halde bulunulan yerleşim alanının buna imkan vermemesi veya bu imkanlara erişimin mümkün olduğu halde finansal hizmet veya ürünlerin karmaşık olduğunun düşünülmesi, dini, sosyal veya kültürel yapı nedeniyle finansal hizmetlerin kullanımının tercih edilmemesi, piyasa koşulları ve eksik bilgi sorunları gibi faktörler söz konusu etkinin asimetrik olmasına neden olabilecektir. Bu asimetri, finansal gelişmenin gelir dağılımı üzerindeki etkisinin süresinde, büyüklüğünde veya yönünde görülebilmektedir. Bunun yanında asimetrik etkilerin sadece kısa ve uzun dönem itibariyle ortaya çıkabilmesi mümkün olduğu gibi her iki dönemde görülmesi de muhtemeldir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye özelinde finansal gelişmenin gelir dağılımı üzerindeki simetrik/asimetrik etkisini kısa ve uzun dönem itibariyle araştırmaktır. Çalışmada analize tabi tutulan veriler yıllık olup, 1980-2022 dönemini kapsamaktadır. Doğrusal ve doğrusal olmayan ARDL yöntemleri ile beş farklı finansal gelişme göstergesi için tahmin edilen beş farklı model sonucunda finansal gelişmenin gelir dağılımını açıklamada oldukça önemli bir belirleyici olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Ayrıca finansal gelişmede yaşanan pozitif ve negatif şokların gelir dağılımı üzerindeki etkisinin farklılık gösterdiği diğer bir ifadeyle finansal gelişmenin gelir dağılımı üzerindeki etkisinin asimetrik olduğu sonucuna varılmıştır. Belirlenen asimetrik ilişkinin, finansal gelişme sağlandıkça düşük gelir grubundaki bireylerin olumlu etkilenirken yüksek gelir grubundakilerin pek etkilenmemesi, buna karşılık finansal gelişmenin, finansal krizlerle durma veya gerileme aşamasına girmesiyle her iki gelir grubunun da bu durumdan etkilenmesinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Çünkü finansal gelişme ile birlikte özellikle düşük gelir grubundaki bireylerin finansal okuryazarlık ve finansal imkanlara erişimi kolaylaşmaktadır. Ancak yüksek gelir grubundaki bireyler bu imkanlara finansal gelişme öncesinde de sahiptirler.
Özet (Çeviri)
In order for the financial system to effectively direct the resources in the national economy, the asymmetric as well as the symmetric effect of financial development on income distribution should undoubtedly be focussed. A review of the empirical literature reveals that most of the studies on income distribution implicitly assume that financial development shocks have a symmetric effect on income distribution. However, it has been observed that this assumption may not be valid for some reasons. Namely, factors such as the tendency of economic agents to hold cash, the fact that financial services are needed but the area of residence does not allow this, or that financial services or products are considered to be complex even though access to these facilities is possible, the lack of preference for the use of financial services due to religious, social or cultural structure, market conditions and incomplete information problems may cause the effect in question to be asymmetric. This asymmetry may be observed in the duration, magnitude or direction of the effect of financial development on income distribution. In addition, asymmetric effects may occur only in the short and long run, and it is also possible to observe asymmetric effects in both periods. The aim of this study is to investigate the symmetric/asymmetric effect of financial development on income distribution in Turkey in the short and long run. The data analysed in the study are annual and cover the period 1980-2022.As a result of five different models estimated for five different financial development indicators with linear and non-linear ARDL methods, it is found that financial development is a very important determinant in explaining income distribution. In addition, it is concluded that the effect of positive and negative shocks in financial development on income distribution differs, in other words, the effect of financial development on income distribution is asymmetric. It is thought that the asymmetric relationship may stem from the fact that while individuals in the low-income group are positively affected by financial development, those in the high-income group are not affected much, whereas both income groups are affected when financial development comes to a halt or regresses due to financial crises. This is because financial development facilitates financial literacy and access to financial opportunities, especially for low-income individuals. However, individuals in the high income group have these opportunities even before financial development.