Yabancı uyruklu gerçek kişilerin satın alma yolu ile Türkiye'de taşınmaz mülkiyeti edinimi
Acquisition of real estate by foreign legal persons via purchasing in Turkey
  1. Tez No: 443241
  2. Yazar: SEZEN ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ ATAMAN FİGANMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı uyruklu gerçek kişiler, taşınmaz mülkiyeti, satın alma, Tapu Kanunu, 6302 sayılı Kanun, Foreign legal persons, acquisition of real estate, purchasing, Land Register Law, Law No. 6302
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yabancı kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmeleri konusu, önemli görülen ve üzerinde tartışmaların sürdüğü bir mesele olmuştur. Yapılan incelemeye göre, yabancı uyruklu kişilerin taşınmaz mülkiyeti edinimi konusunda mevzuatımızda en kapsamlı düzenleme Tapu Kanunu'nda yer almaktadır. Ancak Tapu Kanunu'nun kabul edildiği tarihe kadar olan dönemde de, yabancı uyruklu kişilerin taşınmaz edinimleri ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Konu ile ilgili bugün geçerli olan düzenleme ise, 2012 yılında kabul edilen 6302 sayılı Kanun değişikliği ile son halini almış durumdadır. Bu çalışmada, yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye'de satın alma yolu ile taşınmaz mülkiyeti edinmeleri konusu tarihi gelişimi ile birlikte değerlendirilerek, bugün geçerli olan düzenlemenin nasıl olduğu sorusuna cevap aranmaktadır. Bu doğrultuda 6302 sayılı Kanun değişikliği ile getirilen düzenlemenin üzerinde durulmuştur. Çalışmada, yabancı ile vatandaşın eşitliğini egemen kılan sistemlerin gelişmesine bağlı olarak, yabancı kişilerin taşınmaz edinimi konusunun bu anlayış ve insan hakları temelli olarak değerlendirilmesinin yerinde olacağı neticelerine ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of Real Estate Acquisition of Foreigners has been considered important and discussed. According to the research, the most comprehensive regulation about Acquisition of real estate by foreign legal persons is located in Land Register Law.On the other hand some regulations on acquisition of real estate by foreign had been done in the period until the date of acceptance of the Land Register Law. The relevant regulations that apply today with the amendment of Law No. 6302 has already finalized in 2012. In this study, acquisition of real estate by foreign legal persons via purchasing in Turkey is evaluated with the historical development by how the regulations that apply today seeks an answer to the question. In this direction, regulation changes introduced by Law No. 6302 are emphasized. In this study, depending on the development systems of equality of citizens with foreign which acquisition of real estate by foreign persons and human rights-based understanding of the subject of this evaluation will be in place as a result is achieved.