Üniversite öğrencilerinde alkol ve madde bağımlılığının yordayıcısı olarak depresyon, anksiyete ve stres faktörlerinin incelenmesi
The investigation of depression, anxiety and stress factors which the determinant of alcohol and substance addiction in university students
  1. Tez No: 443250
  2. Yazar: ŞEYMA ATIYYE KOYUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Depresyon, Anksiyete, Stres, Addiction, Depression, Anxiety and Stress
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Üniversite öğrencilerinin alkol ve madde bağımlılıklarına yönelmesinde yordayıcı olarak depresyon, anksiyete ve stres gibi faktörlerin ilişkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada İstanbul ilinde üniversite öğrenimlerine devam eden 313 genç (174 kadın, 139 erkek) örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin alkol ve madde bağımlılığı tanısı için BAPİ-T (Bağımlılık Profil İndeksi) tarama formu kullanılmıştır. Ayrıca depresyon, anksiyete, stres durumlarını tespit için DASÖ (Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılarak bulgulara ulaşılmıştır. Bağımlılık tanısı konulan bireyler arasında en fazla oranda depresyona rastlandı. Ayrıca bağımlı olunan maddeyi kullanım sıklığını arttıran faktörün de depresyon olduğu tespit edildi. Bağımlı olunan maddeye karşı şiddetli isteği arttıran faktörün anksiyete olduğu bulundu. Bağımlılığa neden olan yaşamsal sorunların en önemli nedeni olarak stres tespit edildi. Sonuç olarak; bağımlılık için önemli bir etken olduğu düşünülen depresyon, anksiyete ve stres, bağımlılık önlenme ve rehabilitasyon hizmetlerinde dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This work, investigation aims the effects of depression, anxiety and stress which thought to be effective in tending to alcohol and drug addiction of university students. The sample group is university students with 313 young (174 female, 139 male) in Istanbul province. BAPI-T (dependence index profile) screening form was used for the diagnosis of alcohol and substance abuse in the study. DASO (Depression, Anxiety, Stress Scale) was applied for identify of the status it which depression, anxiety and stress. The findings were with statistical analysis of the obtained data. Depression was found at the highest rate among dependent individuals. Also depression was identified as enhancing factor to frequency of use of substance. Anxiety was found as enhancing factor to urge of substance. Stress was identified to be most significant cause for life issues to be causing addiction. Consequently; depression, anxiety and stress which are believed to be the most significant factors, should seriously be considered to be treated to prevent addiction in rehabilitation services.