ABD'nin Ortadoğu politikasında petrolün yeri ve etkileri
Place the oil and its effects on the Middle East policy of the United States
- Tez No: 443294
- Danışmanlar: DR. MEHMET HİLMİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Ortadoğu, Petrol, United States, Middle East, Oil
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ortadoğu bölgesi dünya siyasetinde önemli bir konuma sahiptir, dünyadaki enerji kaynağının büyük bir bölüm bu bölgedeki petrolle sağlanmaktadır. Bu husus da buradaki önemlini ortaya koymaktadır. Ortadoğu bölgesinde bulunan yeraltı kaynaklarının önemi büyüktür. Bu nedenle, bu durum, birçok ülke arasında tartışmalara neden olmuştur. Ortadoğu bölgesinde bulunan yeraltı kaynakları; petrol ve doğalgaz ABD için büyük bir güç olmuş ve bölgeler arasında anlaşmazlığa neden olmuştur. ABD'nin Ortadoğu'yu etkisi altına alma çalışmaları başlamış ve çoğu zaman bu girişimler olumlu sonuçlanmıştır. Ancak bölgede ivmelenen istikrarsızlık, bugün ABD'nin ve Amerikan petrol şirketlerinin güvenliğini tehdit etmektedir. Bu çalışmada, Ortadoğu'da bulunan yeraltı kaynaklarına, yeraltı zenginliklerinin Ortadoğu'da siyasete etkisine ve ABD'nin Ortadoğu'ya bakışı ile ABD'deki yansımalarına yer verilmiştir. Buna ek olarak BOP konusu detaylı bir şekilde açıklanmış ve Ortadoğu'ya egemen olmak isteyen küresel güçlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Middle East region has an important position in world politics, a large portion of world energy resources are provided from the petroleum in the region. This reveals the importance of the issues here. The importance of resources in the Middle East region is remarkable. Therefore, this case has caused controversy among many countries. Underground resources located in the Middle East; oil and natural gas, have been a major force for the United States and have led to conflict between the regions. The efforts of the United States to contain the impact of the Middle East have begun and most of the time, these initiatives have been favorable. However, the acceleration of instability in the region, today is a threat to the security of the United States and American oil companies. In this study, the underground resources in the Middle East, the impact of the underground wealth on politics in the Middle East, the US view of the Middle East and their reflection in the US have been investigated. In addition, the MEST issue has been described in detail and the global powers seeking to dominate the Middle East have been represented.