Consumer awareness of neuromarketing applications in Turkey
Türkiye'de nöro pazarlama uygulamalarının farkındalığı
  1. Tez No: 443299
  2. Yazar: CANSU BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Pazarlama, Farkındalık, Nöropazarlama uygulamaları, Beyin görüntüleme teknikleri, Neuromarketing, Marketing, Awareness, Neuromarketing Applications, Brain Scanning Methods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Pazarlama alanında yapılan çalışmaların günümüzdeki rekabetçi koşullarla baş edememesi ve pazarlama bütçelerinin yarısının boşa gitmesi geleneksel pazarlama yöntemlerine ilave olarak yenilikçi pazarlama yöntemlerine ihtiyaç doğurmuştur. Bu kapsamda nöropazarlamanın önemi son yıllarda fark edilir olmuştur. Nöropazarlama, nörobilimdeki fMRI, EEG, MEG gibi beyin görüntüleme tekniklerinin pazarlama alanına uygulanmasıyla gerçekleşmektedir. Bu çalışmada yeni bir alan olan nöropazarlama hakkındaki literatür taranmış, nöropazarlama uygulama teknikleri ve nöropazarlamanın pazarlama girdilerine etkileri açıklanarak tüketicilerin Türkiye‟deki nöropazarlama uygulamalarını farkındalığı incelenmiştir. Çalışmanın araştırma kısmında, geleneksel pazarlama ve nöropazarlamanın bilinirliğini ölçmek ve bu seviyeleri etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde nöropazarlama bilinirliğinin eğitim durumundan veya demografik özelliklerden bağımsız olarak düşük olduğu görülmüştür. Pazarlama alanında çalışıyor olmak bilinirliği artırırken; nöropazarlama hakkında bilgi sahibi olanların nöropazarlama araştırmaların gönüllü olarak katılımcı olma isteklerinin bilgi sahibi olmayanlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The facts that the studies conducted in the field of marketing cannot cope with the current competitive conditions and half of the marketing budgets go to waste have created need for innovative marketing methods in addition to the traditional marketing methods. In this context, the importance of neuromarketing has become appreciable in recent years. Neuromarketing is performed through the application of the neuroimaging techniques in neuroscience such as fMRI, EEG, MEG in the field of marketing. In this study, the literature on neuromarketing, which is a new field, was reviewed, the impacts of neuromarketing on marketing inputs were explained and the awareness of consumers for neuromarketing practices in Turkey was examined. In the research stage of the study, it was tried to measure the awareness level of traditional marketing and neuromarketing and determine the factors affecting these levels. When the results were analyzed, the awareness level of neuromarketing was found to be low regardless of educational status or demographic features. While working in the field of marketing increases awareness, those who are knowledgeable with neuromarketing was determined to be more willing to participate in neuromarketing researches voluntarily than those with no knowledge about it.