Medyanın kitleleri etkilemedeki gücü: Suriye savaşı üzerinden yazılı basın incelemesi
The power of the media to affect the masses: A study of the print media through its coverage of the Syrian civil war
- Tez No: 443314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU CANAN SOKULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye İç Savaşı, Suriyeli Sığınmacılar, Medya, Kamuoyu, Dış Politika, Göçmenlik, Göç, Tehdit, Yabancı Düşmanlığı, Syrian Civil War, Syrian Refugees, Media, Public Opinion, Foreign Affairs, Immigration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Suriye'de Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı gösterilerin ciddi çatışmalara ve ardından da iç savaşa dönüşmesi ile birlikte komşu ülkelere doğru ciddi oranda insan göçü yaşanmıştır. Ülkelerinden iç savaş ve yaşanan çatışmalar yüzünden ayrılmak zorunda kalan Suriyeliler 21. yüzyılın en büyük göç hareketini başlatmışlardır. Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriye'den diğer ülkelere yaşanan göç dalgasını yakın tarihteki en büyük göç dalgalarından biri olarak nitelendirmektir. Suriye'den Türkiye'ye yönelik ilk toplu göç, 29 Nisan 2011'de gerçekleşmiştir. Suriye İç Savaşı ile birlikte Türkiye'de ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda da Suriyelilerin varlığından söz edilmeye başlanmış, Türk basınında da bu konularda çok sayıda habere yer verilmiştir. Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye entegrasyonları, ülkede kalma süreleri ve ülkeyi nasıl ve ne ölçüde etkileyecekleri Türk medyası ve dış politikasının gündemindeki soruların başında gelmektedir. Türkiye'nin hemen her bölgesinde yaşamaya başlayan Suriyeliler, yerel halk için tehdit midir, yoksa fırsat mı sorusu ise en çok tartışılan sorulardan biridir. Bu bağlamda Suriyelilerin üniversite öğrencileri için ne ifade ettiği, yerel halkın Suriyelilerden rahatsız olup olmadığı sorusu, yapılan anket çalışmasında tespit edilmek istenmiş, bu üç başlıkta haklarında ne düşünüldüğü ve medyada yer alan haberlerin Suriyeliler algısında ne kadar etkili olduğu ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A large wave of Syrian migrants to neighboring countries has been going on since the anti-regime demonstrations in Syria began in March 2011, which turned into a civil war. This migration of Syrians, trying to escape civil war and conflicts, constitutes the largest migration of the 21st century according to the United Nations High Commission for Refugees (UNHCR). The first large group of refugees from Syria to Turkey arrived on 29 April 2011. Since the onset of the Syrian Civil War, the presence of Syrians in Turkey and their economic, social and cultural impact has been widely discussed and covered by the Turkish media. The integration of Syrian refugees in Turkey, their period of stay, and how and to what extent they will affect Turkey are issues at the top of the agenda of the Turkish media and of foreign policy. One of the most widely discussed issues is whether these refugees, who reside in almost all regions of Turkey, constitute a threat or an opportunity for the local community. In this context, adopting an experimental research technique, this study attempts to determine what these Syrian migration for a sample of university students mean and whether or not and under what circumstances they are concerned by them, and to gauge through these three points how much effect the coverage in the media has on the perception of Syrians.