The role of relationship characteristics, social support and family functioning styles on psychological distress following a romantic relationship breakup
Romantik ilişki bitimi sonrası, ilişki özelliklerinin, aile işleyiş biçimi ve algılanan sosyal desteğin psikolojik stres üzerindeki rolü
  1. Tez No: 443315
  2. Yazar: ZEYNEP YETKİN
  3. Danışmanlar: DR. HATİCE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantic relationship breakup, psychological distress, relationship characteristics, family functioning styles, perceived social support
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı; romantik ilişki bitimi sonrası, cinsiyetin, ilişki özelliklerinin, aile işlevselliğinin ve algılanan sosyal desteğin psikolojik stres üzerindeki rolünü araştırmaktır. İlişki özelliklerini (ilişki durumu, cinsellik, ilişkinin süresi, ayrılığın önemi, ayrılıktan beri geçen zaman, terk eden/ edilen olma, ilişkinin önemi ve ayrılığın yaşanan ilk ayrılık olup olmaması) ölçmek amacıyla demografik bilgi formu hazırlanmıştır. Ayrıca katılımcıların algılanan sosyal desteği ölçmek amacıyla Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, aile işlevselliğini ölçmek amacıyla da Aile İşleyiş Biçimi Ölçeği kullanılmıştır. Psikolojik stresi ölçmek amacıyla Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Ölçekler gönüllü olan 569 öğrenciye sınıf ortamında uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları kadınların ve şuan ilişkisi bulunmayan bireylerin, erkeklerden ve ilişkisi olan kişilerden daha depresif olduklarını göstermiştir. Buna ek olarak ilişkiyi bitiren kişiler terk edilen kişilere kıyasla daha az depresyon, somatizasyon, olumsuz benlik rapor etmişlerdir. Ayrıca ilişkinin önemi arttıkça deneyimlenen depresyon, kaygı, somatizasyon ve olumsuz benlik de artmaktadır. Buna ek olarak ayrılıktan sonra geçen zaman arttıkça daha az depresyon, kaygı, somatizasyon, olumsuz benlik ve hostilite rapor edilmiştir. Ayrılığa verilen önem de depresyon ve olumsuz benliğin ayrı bir nedenidir. Aile işleyiş biçimlerinden aile içi etkileşimsel örüntüler ve aile değerleri ve aile bağlılığı ve aileden algılanan sosyal destek psikolojik stresi yordamaktadır. Kısaca sonuçlar göstermiştir ki; aileden algılanan sosyal desteğin ve aile işleyiş biçimlerinin gençlerin ayrılık sonrası yaşadıkları psikolojik stres üzerinde önemli etkileri vardır. Sonuç olarak sonuçlar romantik ilişki bitiminin gençlerin psikolojik stresleri üzerinde ne kadar önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu etkileri anlamak için, ilişki özelliklerini ve aileleriyle olan ilişkilerini de gençlere ayrılık sonrası danışmanlık verirken araştırmak yardımcı olabilir. Anahtar Kelimler: Romantik ilişki bitimi, psikolojik stres, ilişki özellikleri, aile işleyiş biçimleri, algılanan sosyal destek.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate the role of gender, relationship characteristics, family functioning styles and perceived social support on the psychological distress after a romantic relationship breakup. A demographic information form was used to assess romantic relationship characteristics as relationship status, sexuality, duration of the relationship, importance of the breakup, the elapsed time since the breakup, initiator status, importance of the relationship and if the breakup was the first one. Multidimensional Scale of Perceived Social Support was used to measure perceived social support and The Family Functioning Style Scale was used to measure the family functionality of the participants. Brief Symptom Inventory was used to measure psychological distress. The administration of the inventories was conducted in classroom settings with only volunteered participants in a sample of 569 individuals. Findings of the study showed that women and single individuals reported higher depression than men and individuals who have currently romantic relationships. Moreover, individuals who were initiator in breakup reported less depression, less somatization, and less negative self-evaluations than individuals who are non-initiators. It was also found that when importance of the relationship increased, more depression, anxiety, somatization and negative self evaluation were reported. Plus, as time passes by since the breakup less depression, anxiety, somatization, negative self evaluation and hostility were reported. Importance of the breakup was also another reason for depression and negative self evaluation. Interactional patterns and family values and family commitment component of the family functioning styles and social support from family predicted psychological distress. Briefly results showed that social support from family, and family functioning styles had an important impact on psychological distress of young people following the breakup, young people's psychological distress. As results showed a romantic relationship breakup had a great impact on young people's psychological distress. To understand those possible impacts, exploring some relationship characteristics and family relations could be helpful in the period counseling young people about breakup.