Türkiye'de halkla ilişkiler ve medya sektörleri arasındaki ilişkiler bağlamında basın bültenlerinin ulusal medyaya yansımaları
The reflections of press releases on national media in the context of interrelation between public relations and media sector in Turkey
  1. Tez No: 457677
  2. Yazar: DENİZ AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: halkla ilişkiler ve gazetecilik, medya iletişimi, basın bülteni, Public Relations and Journalism, Media Communication, Press Release
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Halkla ilişkiler ve gazetecilik meslekleri varoluşundan günümüze dek etkileşim içerisinde olan iki ayrı çalışma alanıdır. Toplum içinde benzer ve örtüşen işlevlere sahip iki mesleğin de amacı kamusal iletişim için konu üretmektir. Medyanın, kamuoyunu etkileme ve yönlendirme gücü sebebiyle mesajların geniş kitlelere aktarılmasında rolü büyüktür, bu sebeple medya ile ilişkiler halkla ilişkiler mesleğinin temel fonksiyonlarındandır. Medya ile ilişkilerde doğru zamanda, doğru mecraya, doğru haberi iletmek, iletilen mesaj kanalı, iletilen mesajın haber değeri olması gibi dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Araştırmada iki sektörün ilişkisi bağlamında, sektörler arasında kazan-kazan ilişkisine dayanan işbirliği olduğu ve halkla ilişkiler sektörünün gazeteciler için önemli bir haber kaynağı olarak görülmesi gerektiğini ortaya koymak amacıyla belli kriterlere göre seçilmiş kuruluşlar tarafından basına servis edilen basın bültenlerinin ve düzenlenen halkla ilişkiler etkinliklerinin ulusal medyada ne şekilde yer aldığı araştırılmıştır. Birinci bölümde medya kavramı, etki kuramları, medyanın yapısı ve dönüşen sahipliği ile Türkiye'deki medyanın yapısı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde halkla ilişkilerde medya ilişkilerinin önemi, iki sektör ilişkisinin tarihsel gelişmeleri, halkla ilişkilerde kullanılan medya teknikleri gibi konular ele alınmıştır. Araştırma bölümünde ise Türkiye'nin önde gelen beş kuruluşunun 2013 senesinde basına gönderdiği bültenler ve basında çıkan haber kupürleri karşılaştırılarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda stratejik olarak planlanmış, haber değeri olan, doğru şekilde hazırlanan halkla ilişkiler etkinlikleri ve basın bültenlerinin ulusal basında haber olarak önemli ölçüde yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Public relations and journalism are two professions that have been in corelation and interaction since the very beginning. Having similar functions in the society, both professions have the same goal, producing subjects and arugments for public communication. The media plays a great role in spreading a message through large audiences, thanks to its power to affect and guide the public opinion, therefore, relations with media is a crucial function of public relations as a profession. There are many points to be taken into account regarding relations with media, such as informing the right news to right address, at the right time through the right channel, and making sure that the message genuinely bears a news value. In this research, it is compared that how public relations activities and news stories of PR origin, presented by institutions chosen according to certain criteria, appear on national media; in order to demonstrate that there is a cooperation between two sectors, based upon win-win relationship, and that the public relations sector should be seen as a good source of information and news by the journalists. In the first part, the notion of media, impact theories, the structure of media, the media in Turkey regarding the change in the ownership, are analysed. In the second part, subjects such as the importance of the relationships between PR and media, the historical development of this relationship and media techniques used by public relations, are approached. In the research part, news stories and press releases sent by five prominent institutions of Turkey in 2013 are compared and their content is analysed. In conclusion, it is observed that strategically planned, properly planned public relations activities and bulletins that bear a genuine news value, do mostly appear on national media.