Examinating the effects of green marketing on the purchasing behaviours of consumers in socio-demographic aspects
Yeşil pazarlamanın tüketici satın alma davranışlarına etkisinin sosyo-demografik yönden incelenmesi
- Tez No: 443325
- Danışmanlar: DR. ADNAN VEYSEL ERTEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Tüketici Satınalma davranışı, Yeşil Pazarlama Karması, Yeşil Pazarlama Bileşenleri, Green Marketing, Consumer Purchase Behaviour, Green Marketing Mix, Green Marketing Tools
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hızla gelişen Globeleşme beraberinde bir çok sorun getirmiştir. Bu sorunlardan en büyüğü tüm insanlığı doğrudan ilgilendiren çevresel sorunlardır. İnsan sağlığını olumsuz etkiyilen bu sorunlar tüketicilerin gelecekleri hakkında endişeye kapılmasına sebep olmuştur. Tüketicilerin kendi davranışlarından dolayı çevreye verdikleri zararların sonuçlarını anlamaya başlamasıyla satın alma davranışlarında değişmeler yaşanarak yeşil ürünlere yönelmeye başlamışlardır. Tüketici davranışlarında ki bu değişim pazarlamacıların genel pazarlama tekniklerinde revizelere giderek yeşil pazarlama anlayışını ortaya çıkarmalarını sağlamıştır. Bu anlayış sayesinde çevre dostu ürünlerin pazarlamansı yeşil pazarlama teknikleri ile yapılmaya başlanarak tüketicilerin ve üretici firmaların çevreye verdikleri zaranın minumuma indirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada 160 kişi yeşil pazarlama çalışmaların satın alma davranışlarına etkisini ölçen anketi yanıtladı. Bu araştırmadan çıkarılacak en önemli sonuçlar şöyledir, bayan tüketicilerin yeşil satın alma davranışı erkek tüketiclere göre belirgin farklılık göstermektedir. Fakat tüketicilerin yaş, eğtim durumu, gelir ve meslekleri ile ilgili diğer sosyo demografik özellikleri ile yeşil satın alma davranışları arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Bunlara ilave olarak tüketicilerin yeşil ürünlere normalden daha fazla para ödeyebileceği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapidly developing globalization has brought along many problems with it. The biggest ones of those problems are the environmental problems that directly affect all humanity. These problems that have a negative effect human health caused the consumers to worry about their futures. With the consumers starting to understand the consequences of the damages they impose on the environmental due to their own actions, changes occurred in their purchasing behaviors and they started to turn to green products. This change in the consumer behavior provided the marketers to make revisions in their general marketing techniques and to bring about the green marketing approach. The marketing of environmental friendly products started to be performed with green marketing techniques thanks to this approach and it was aimed to minimize the environmental damage caused by the consumers and manufacturing companies. In this research, 160 persons answered the survey that measures the influence of green marketing works on the purchasing behaviors. The most significant results to confer from this research are as follows: the green marketing purchasing behavior of female consumers is significantly different than the male consumers. However, there is no relation between the age, educational status, income and professions and their other relevant sociodemographic properties and their green purchasing behaviors. In addition to all this, it has been conferred that the consumers could pay more for the green products.