Kamu kurumlarında hizmet standartının arttırılması: İBB 153 mükemmellik modeli uygulaması
Enhancing service standard at public institutions: IBB 153 excellence model implementation
- Tez No: 443347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: EFQM, mükemmellik, özdeğerlendirme, kalite, toplam kalite, EFQM, Excellence, Self – Assesment, Quality, Total Quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kurumların kuruluş amaçları; kurum özellikleri ve faaliyet gösterdiği alanlara göre farklılık göstermektedir. Özel sektörde genel olarak amaç karlılık ve sürdürülebilirlikken, kamu sektöründe vatandaşa hizmet ve sosyal fayda sağlamak ve sürdürülebilirliktir. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için kurumlar çeşitli sistematik yapılar kurarak, sistemin devamlılığını, faydayı artırmaya çalışırlar. Bu modellerden Avrupa'da en çok kullanılanı EFQM Mükemmellik Modelidir. İBB 153'te kurumda daha önce kurulmuş olan kalite sistemlerini gözönünde bulundurarak EFQM Mükemmellik Modeli tercih edilmiştir. Bu model kurumların çalışmalarının sistematik bir yapı içerisinde ele alınıp, geliştirilip standartlaştırılması, oluşturulan bu yapıda kurum içi hedeflerin belirlenip, benzer faaliyetlerde belirtilen kurumlarla karşılaştırıp, kontrol edilip, sürekli iyileştirildiği bir sistemdir. Oluşturulan bu sistemin kontrolü modelde belirtilen güçlü ve zayıf yönlerin tespit edilmesini sağlanmaktadır. Bu çalışmada, İBB 153'te EFQM Mükemmellik Modeli uygulamasının araştırması ve uygulaması amaçlanmıştır. Bu amaçla modelin araştırma ve uygulama öncesinde giriş bölümünde amaç açıklanmış, ikinci bölümde modelin temeli olarak belirtebileceğimiz kaliteyle ilgili kavramlardan bahsedilmiş, üçüncü bölümde EFQM Mükemmellik Modeli içerik ve yapısı anlatılarak, bu modele ait kriterler ve özdeğerlendirmeden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde modelin girdi kriterleri incelenmiş, son bölümde ise uygulama çalışmasına yer verilmiştir. Uygulama çalışması sırasında İBB 153'te EFQM Mükemmellik Modeli kurulumu sırasında modelin ilk 5 kriterinden elde edilen sonuçlar, kurumda model doğrultusunda yapılan çalışmalarda olumlu sonuçların olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of establisment of institutions shows diversity according to institutional characteristics and their areas of activity. While the purposes of private sectors are generally profitabilty and sustainability, in public sector the the purpose is to service for puplic and to provide it socially, and sustainability. In order to achieve these goals, institutions try to ensure the continuity of the system and increase the benefit of the puplic by establishing various systematic institutional structures Amongst these models the most commonly used one in Europe is EFQM Excellence Model. IBB 153 preferred EFQM Excellence Model by taking previous quality systems established in institution into considiration. This model provides a system by which activities are improved and standardized by approaching them in a systematic structure, institutional objectives are determined, checked comparing with those of companies of similar activities and continuously improved. Checking of this created system ensures to identify strengths and weaknesses stated in model. In this work, investigation and implementation of EFQM Excellence Model at IBB 153 was aimed. For this purpose, before investigation and impelemantation of model, in Introduction the objective was explained, in the second part quality aspects that could be regarded as basis of the model were referred and in the third part the content and structure of EFQM Excellence Model were explained and criterions and self – assessment in concern with this model were mentioned In fourth part, input criterions of model were analyzed, and in final part implementation work was referred. During the implementation work was made at IBB 153, the results obtained, concerning the first 5 criterions of EFQM Excellence Model, shows that works were made at institution related to the Model yielded positive results.