Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizinde kamu düzeni
Public policy in recognition and enforcement of foreign arbitral awards
  1. Tez No: 443346
  2. Yazar: SEDEN DÜRÜSTKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK HUYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı hakem kararı, tahkim, milletlerarası tahkim, tanıma, tenfiz, kamu düzeni, foreign arbitral award, arbitration, international court of arbitration, international commercial arbitration, recognition, enforcement, public policy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizinde kamu düzeni adlı tez çalışması, tanıma ve tenfizde kamu düzeninin önemini vurgulamak amacı ile kaleme alınmıştır. Bu tez çalışmasında öncelikle yabancı hakem kararı ve tenfiz kavramı, daha sonra kamu düzeni kavramı işlenmiştir. Son olarak da, yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizinde kamu düzeninin müdahalesinin ortaya çıkardığı sonuçlar incelenmiştir. Tanıma ve tenfizde kamu düzeni müdahalesi yabancı hakem kararının usulüne ve esasına ilişkin olmak üzere iki ayrı başlıkta irdelenmiştir. Tez çalışması ile ilgili ilk önemli olan nokta yabancı hakem kararında kamu düzenine aykırılık meydana geldiğinde dikkate alınacak olan kamu düzeni halinin ne olduğudur. İkinci önemli nokta ise, yabancı hakem kararının tenfizi sonucu meydana gelecek olan kamu düzenine aykırılığın, kararın üzerinde ne gibi bir etki doğuracağıdır. Bu çalışma ile bu iki sorun çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Given dissertation, named Public policy in Recognition and Enforcement of foreign arbitral awards, is written with an aim to point out crucially of recognition and enforcement of public policy. This work concerns first of all, foreign arbitral awards and concept of enforcement, secondly, concept of public policy, which are followed by a discussion on recognition of foreign arbitral awards and results of intervention of public order in enforcement in the last chapter. This paper analyses public policy intervention in terms of recognition and enforcement from the perspectives of ascendant and ground of foreign arbitral awards. The two essential points that this paper raises concern, firstly, Form of public order that should be applied in such cases when foreign arbitral awards violates public order, secondly, Effects of violations of public order caused by enforcement of foreign arbitral awards on the awards This paper offers explanations for above two situations.