The relationship between perceived maternal parenting and psychological distress during adolescence: Moderetor effect of self - compassion
Algılanan anne ebeveyn tutumu ile ergenlerdeki psikolojik stress arasındaki ilişki: Öz-anlayış faktörünün aracı rolü
- Tez No: 443348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ALTAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: öz-anlayış, psikolojik stres, ergenlik, algılanan ebeveyn tutumu, depresyon, self- compassion, adolescence, psychological distress, perceived parenting, depression
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, fiziksel ve psikolojik değişimler nedeniyle fırtınalı bir dönem olarak değerlendirilen ergenlik döneminde, algılanan anne ebeveyn tutumunun psikolojik stres üzerindeki rolünü araştırmaktır. Bununla birlikte, öz-anlayışın ergenlerdeki psikolojik stres üzerindeki yordayıcı rolü de incelenmiştir. Ayrıca, öz-anlayışın koruyucu bir faktör olarak, algılanan anne ebeveyn tutumu ile ergenlerin psikolojik stresi arasındaki ilişki üzerindeki aracı rolü de araştırılmıştır. Mevcut araştırmanın örneklem grubu, 529 (226 kadın, 303 erkek) lise 9. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Katılımcıların yaşları, 14 ile 17 arasında değişmektedir. Katılımcılara, Öz-Anlayış Ölçeği, Algılanan Ebeveyn Tutumu Ölçeği ve Despresyon Anksiyete Stress Ölçeği ders saatleri dâhilinde sınıflarında, karşı dengelenmiş şeklinde dağıtılmıştır. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, öz-anlayış, algılanan ebeveyn tutumunun bir alt faktörü olan duygusal sıcaklık tarafından anlamlı bir şekilde yordanırken, aşırı koruma, reddetme ve karşılaştırma boyutları tarafından anlamlı olarak öngörülememiştir. Öz-anlayış faktörü, ergenlikte depresyon, aksiyete ve stresin anlamlı yordayıcı olarak ortaya konmuştur. Bununla birlikte, öz-anlayışın, algılanan anne ebeveyn tutumu ile psikolojik stres arasındaki ilişki üzerindeki aracı rolü istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Araştırmanın sonuçları, literatürdeki farklı araştırmalar ve kültürel farklar ışığında değerlendirilmiştir. Mevcut tez, yeni bir terim olan öz-anlayış faktörünü ergen popülâsyonu ile araştırmayı ve bu araştırmanın sonuçlarına dayanarak psikoterapi ve eğitim sistemi için öz-anlayış faktörünü içeren koruyucu müdahale programları geliştirilmesi adına literatüre katkı yapmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the role of perceived maternal parenting on psychological distress during adolescence as a stormy period of time due to changes both physically and psychologically. Moreover, the predictive role of self- compassion on psychological distress of adolescents is examined. Besides, moderator role of self- compassion as a protective factor is also searched in terms of relationship between perceived maternal parenting and psychological distress during adolescence. The participants of the study consisted of 529 (226 females, 303 males) 9th grade high school students. The age of participants ranged between 14and 17 (M= 14.96). The participants filled out three questionnaires which are The Self Compassion Scale (SCS), My Memories of Upbringing (S-EMBU-C), Depression Anxiety and Stress Scale (DASS) in counterbalanced order with paper- pencil format in the classroom during the lecture time. The multiple regression analysis revealed that, self-compassion was predicted significantly by warmth dimension of perceived maternal parenting whereas parenting rejection, overprotection and comparison were failed to be the significant predictor of self- compassion after controlling demographic variables. In addition to these and self- compassion was presented as a significant predictor of each sub-scales of psychological distress: depression, anxiety and stress after controlling demographic variables and perceived parenting. However, the study failed to indicate moderator role of self- compassion regarding the relationship between perceived maternal parenting and psychological distress during adolescence. The results of the study were discussed in light of the literature and cultural differences in terms of perceived parenting. The present study aims to provide contributions to the literature by investigating a relatively new term“self-compassion”with a Turkish adolescent population and suggesting self-compassion based intervention programs both for psychotherapy and education system regarding the protective role of self-compassion on psychological well-being of adolescence.