Özel okullara uygulanan vergi indirimi ve teşviklerin okullaşma oranına etkisi hakkında yönetici görüşleri
The incenti̇ve effects of tax cuts and the enrollment rate appli̇ed to private schools
  1. Tez No: 443414
  2. Yazar: METİN AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Politikaları, Vergi İndirimi ve Teşvikler, Okullaşma Oranı, Tax Policy, Tax Reductions and Incentives, Enrolment Ratio
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı özel okullara uygulanan vergi indirimleri ve teşviklerin okullaşma oranına olan etkisini anket çalışması ile belirlemektir. Çalışma 2015 – 2016 eğitim öğretim döneminde Uğur Okulları kurucu ve müdürleri arasından seçilen 52 kişilik cevaplayıcı grubuna uygulanmıştır. Çalışmada literatür taraması ve anket yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışma ile literatürde yer alan teşviklerin uygulamaya ne kadar yansıdığı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde vergi kültürü vergi politikaları ve Türkiye'nin yakın geçmişinde uyguladığı vergi politikalarına dair bilgiler özet halinde sunulmuştur. Üçüncü bölümünde Likert tipi ankete ait veriler ve dördüncü bölümde ise ankete ait bulgulara yer verilmiştir. Günümüzde gelişmekte olan ya da gelişmiş devletlerin hepsi yatırımcının yatırım yapması için belirli indirimler ve teşvikler kullanmaktadır. Yatırımcının yatırım yapmasını cazip kılacak etkenler maliye politikası araçları ve para politikası araçlarıdır. Bu araçlardan en önemlisi de vergi ve uygulanan teşvik politikalarıdır. Yatırımcı, ülkenin vergi kültürünü vergi politikalarını inceleyerek anlamaya ve yatırımlarına yön vermeye çalışır. Türkiye'deki vergi indirimi ve teşviklerin okul yatırımcısının kararlarına olan etkisinin araştırıldığı bu çalışmada vergi indirimi ve teşviklerin, okullaşma oranını, olumlu yönde etkilediği ve okullaşma oranını artırdığı sonucu anket çalışması ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the impact of the tax cuts and incentives applied to private schools by government. This survey has applied to 52 people from selected sample group who are founders and managers in Uğur Schools during 2015-2016 academic year. Literature search and survey methods were used in this study. By the help of this survey it is tried to be determined how much the incentives in literature reflect the application. In the second part of the study, tax culture and policy, and some information about the policy Turkey has applied recently has summarized. In the third part, statistics of Likert type of survey data and the fourth part, statics of this study have been mentioned.Today, all of the developing and developed countries use certain discounts and incentives for investors to make an investment. Fiscal policy and monetary policy are tools to make the investment desirable for inventors. The most important tool is the tax and incentives that applied. Investors try to understand and direct investments by searching the tax policy and tax culture of the country.In the study, it is promoted that the tax reductions and ıncentives in Turkey, has positive effects to the enrollment rate and it increase the number of schools.