Klasik dönem taht mücadeleleri: Kanuni ve oğulları
The struggle for Ottoman throne on classical age: Suleyman the magnificent and his sons
  1. Tez No: 443423
  2. Yazar: PINAR TARLAK
  3. Danışmanlar: DR. FİKRET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İtaatname, Kanuni Sultan Süleyman, Derviş Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Bayezid, İtaatnâme, Süleyman the Magnificient, Derviş Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Bayezid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak hazırladığım bu çalışmada; Şamlı bir Mevlevi olan Derviş Mustafa'nın 1560 yılında yazdığı İtaatnâme isimli eser okunarak, transkripsiyonu yapılmıştır.Çalışmam toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; giriş bölümüdür. İkinci bölüm; eserin yazarı olan Derviş Mustafa ve İtaatnâme isimli eseri hakkında olup, müellifin kimliği, eserin mevcut nüshasının tanıtılması, yazmanın özelliklerinin incelenmesi üzerinde durulmaktadır.Üçüncü bölümde ise; dönemin padişahı Kanuni Sultan Sultan Süleyman'dan önceki kardeş katli ve hanedan içi katl uygulamalarına değinerek, Kanuni Sultan Süleyman döneminde meydana gelen Şehzade Mustafa olayı ile Şehzade Selim ile Şehzade Bayezid'in rekabetini anlatan bilgiler üzerinde durulmuştur.Dördüncü bölüm, son bölüm olup, sonuç kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda Derviş Mustafa'nın mücadeleye bakış açısı ve tutumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis embodies the transliteration of Mevlevi Derviş Mustafa's work titled ''İtaatnâme'' its contextial analysis and the full facsimile text.It consists of four chapters. The“Introduction'' is followed by the second chapter that introduces the work and the author. It focuses on Derviş Mustafa's identity, the existing copies of the work and the characteristics of manuscript.In third chapter we dwell on an analysis of its content and significance as a source of Ottoman history. We discuss the law of fratricide in Ottoman history in general and the ensuing war between Şehzade Selim and Şehzade Bayezid in particular which is the real topic of the work at hand. In the ”Conclusion", the last chapter of this thesis, we attempt at an analysis of the perspective of Derviş Mustafa. We contend that he was a member of Şehzade Selim's faction and wrote this work in support of his claim to the throne.The appendix includes the transliteration and the facsimile copy of the text.