Osmanlı Devleti'nin Selanik politikaları (1908-1912)
Thessaloniki policies of Ottoman empire (1908-1912)
- Tez No: 443510
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selanik, İttihat ve Terakki, İkinci Meşrutiyet, Makedonya, Thessaloniki, Union and Progress, the Second Constitution, Macedonia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesinin ardından başlayan ve Osmanlı Devleti'nde İttihat ve Terakki dönemi olarak da adlandırabileceğimiz dönemde, hükümet müesseselerinin her birinde yeni anlayış ve ilkeler benimsenmiş, bu doğrultuda özellikle İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından benimsenen ve Meşrutiyet sisteminin ilan edilmesi ile uygulanmaya başlanan bu yeni anlayış tarzı doğrultusunda takip edilen politikaların Selanik Vilayeti'ne yansımaları görülmüştür. İkinci Meşrutiyet döneminde, idari, mülki, demografik, eğitim, bayındırlık alanlarında benimsenen yeni anlayış ile birlikte Selanik şehrinde bir dizi değişim ve gelişim yaşanmıştır. Bu noktada idari ve mülki politikalar kapsamında Selanik'in idari yapısında bir takım yeni düzenlemelere gidilirken, mülki açıdan, vilayetlerde idarecilere yetki genişliği maddesi kuvvetle müdafaa edilerek, valinin görev ve yetkilerindeki değişen yeni anlayış noktasında hareket edilmiştir. Bu yeni dönemde Selanik'in, iskân politikaları açısından da Müslüman muhacirlerin yerleştirilmesi noktasında siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir yeri olmuş ve takip edilen iskân politikaları neticesinde, yeni yerleşim birimleri oluşturulmuştur. Eğitim politikaları kapsamında ise, Selanik'te bulunan bütün okullarda meşrutiyet sistemine uygun olan yeni düzenlemelere gidilerek, çağın gerekleri doğrultusunda politikalar takip edilmiştir. Bayındırlık açısından ise, Jön Türklerin iktidara gelmesi kentin yönetiminde bir dizi yeniliğin ortaya çıkmasını mümkün kılmış, ulaşım, aydınlatma gibi bayındırlık alanlarında şehir geliştirilmeye çalışılmıştır. Devletin Selanik politikalarına yön veren diğer bir unsur da, şehirdeki asayişsizlik olaylarının temel sebebi olan çetecilik faaliyetleri olmuş, İkinci Meşrutiyet yıllarında yoğun çete faaliyetlerine sahne olan şehre karşı, devlet, daha radikal ve kati tedbirler almak doğrultusunda politikalar takip etmiştir. Bütün bu noktada, özellikle meşrutiyet sisteminin savunuculuğunu yapan İttihat ve Terakki tarafından benimsenen yeni anlayış tarzı doğrultusunda takip edilen idari, mülki, eğitim, iskân ve bayındırlık alanlarındaki politikaların şehir üzerinde bir dizi yansıması görülmüş ve şehrin gelişmesine katkısı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the period beginning from the promulgation of the Second Constitution and that also be called as the period of Committee of Union and Progress in Ottoman Empire, novel principles and understandings were embraced by governmental institutions. Accordingly, this new understanding which was especially embraced by the Committee of Union and Progress and started to be applied after the promulgation of the Constitutional system had some reflections on Thessaloniki Province. With this new understanding in the area of administration, civil, demography, education and public works, there had been a series of changes and developments in Thessaloniki Province during the Second Constitutional Period. At this point, there had been new regulations in the administrative structure of Thessaloniki within the administrative and civil policies while the changing understanding was executed in the governors' duties and authority by defending the decentralization item for the governors in provinces strongly. During this new period, Thessaloniki was politically and economically important in terms of settlement policies when it came to settling the Muslim immigrants. As a result of the settlement policies, new dwelling areas were founded. When it is considered in terms of education, new regulations were put into effect in all schools of Thessaloniki in accordance with the Constitutional system, and the policies in accordance with the necessities of the era were followed. As for the public works, the power of the Young Turks made it possible for a series of changes to be made in the management of the province, and some public works such as transportation and lighting were tried to be improved. Another factor that affected the policies of the state on Thessaloniki was the gangsterism, which was the main reason of the low public order in the city. The government took more radical and strict measures to intense gangster activities during the Second Constitutional Period. To sum up, the policies on administration, civil, education, settlement and public works that were embraced especially by the Committee of Union and Progress who were the defenders of Constitutional System had some reflections on Thessaloniki Province, and they contributed to the development of the province.