Moğollarda aile ve kadını önemi
The i̇mportance of family and women in Mongols
  1. Tez No: 443509
  2. Yazar: HABİBE CEREN DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MÜNİR ATALAR, DOÇ. DR. PINAR ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Moğollar, Aile, Kadın, Moğol Kadını, Mongols, Family, Women, Mongol's Women
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kadın, toplumun en önemli öğesidir. Kültür ve medeniyet, kadın ve erkekten oluşan insan topluluğunun birlikte var ettiği akla gelebilecek her şeydir. Kültür ve medeniyetin oluşmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında kadın önemli bir aracı olmuştur. Kadın, geçmişten bu güne değin var olan aracılık vasfını aile kurumunun içerisinde icra etmiştir. Kadın ve erkeğin bir araya gelerek oluşturduğu toplumun en küçük birimi aile olarak ifade edilmiştir. Bundan dolayıdır ki; toplumların temelini aile oluşturmaktadır. Her dönemde aile için farklı ifadelerde tanımlamalar yapılmış olsa da, ailenin toplumun temel öğesi olduğu gerçeği hiçbir zaman değişmemiştir.XIII. yüzyılda Cengiz Han ile birlikte şekillenen ve devletleşen Moğollar siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal alanlarda dikkat çekici bir devlet olmuştur. Özellikle sosyal alanda Moğol kadının geleneksel rolü ve Moğolların kadına yaklaşımı, Moğolların sosyal yapısı hakkında önemli bilgiler elde edilmesini sağlamıştır. Moğol kadını toplumun her alanında önemli rollere sahip olmuş ve bazı koşullarda erkeğin önüne dahi geçmiştir. Ailenin şekillenmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Çalışmamızda Moğol kadını ve Moğol ailesinin toplumdaki yeri, önemi ve özellikleri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Woman is the most important element of the society. Culture and civilization are everything that occur by the human communty consisting of male and female society. Woman has mediated betwee n the consisting of culture and civilization and transferring them to the next generation. Woman has performed her mediation qualification that has been existing from the past to the present. The smallest unit that occurs by gathering together with woman and man is expressed as a family. Therefore, family creates the basis of the societies. Even there have been different expressions for family in every period, it has never changed that the family is the main factor of the society. The Mongols that were shaped by Cengiz Han and were becomed a state in 13rd century has become a remarkable state in military, economic and social fields. Especially in social fields, the role of the Mongol's woman and the approach of the Mongols to woman enables to get important informations about the Mongol's social structure. Mongol ian woman has always had important roles in every field of society and more they have moved ahead of man in some circumstances. Woman has significant role on shaping of the family. It has been studied to tell that Mongolian Woman and the position and the importance and the specifications of Mongolian family in our study.