Meniere, migren ve vestibüler migren hastalarının oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of meni̇ere, migraine and vesti̇büler mi̇gren's hospitals BY occult vi̇esi̇büler discontinued myogenic potential test
- Tez No: 443716
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: oVEMP, Ménière hastalığı, Migren, Vestibüler migren, oVEMP, Ménière's Disease, Migraine, Vestibular Migraine
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Utrikül ve superior vestibüler sinirin fonksiyonunu değerlendiren, ekstraoküler kaslardan kayıtlanan potansiyellere“Oküler Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller”(oVEMP) denir. Çalışmanın amacı, Ménière, migren ve vestibüler migren ayırıcı tanısında oVEMP'in klinik değerlendirme bataryasında yer alacak düzeyde tanı değerine sahip olup olmadığının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya; 31 Ménière, 30 migren, 31 vestibüler migren olgusu ile 45 sağlıklı olgu dahil edildi. KBB muayenesini takiben 137 olguya odyolojik değerlendirmeler ve 500 Hz tonal uyaran ile oVEMP yapıldı. Olguların eşik şiddeti, N1-P1 oVEMP latans ve amplitüd değerleri ve interpik amplitüd değerleri iki kulakta kaydedildi. Bulgular: Ménière grubunda 8 hastada unilateral, 15 hastada da bilateral oVEMP yanıtı elde edilmedi. Kontrol grubu oVEMP eşik değeri Ménière ve vestibüler migren gruplarından anlamlı derecede düşüktü. P1 latansı kontrol grubunda migren grubuna göre anlamlı derecede uzundu. Kontrol grubunda N1 ve P1 dalga amplitüdleri ve interpik amplitüdlerin Meniere grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi. Vestibüler migren ve Ménière gruplarındaki oVEMP bulguları benzerlik göstermekteydi. Sonuç: Baş dönmesi atakları ile seyreden ve klinik bulguları birbiriyle benzerlik gösteren üç patoloji Ménière hastalığı, migren ve vestibüler migrenin ayırıcı tanısında zorluklar yaşanmaktadır. Baş ağrısı ve/veya baş dönmesi yakınmalı hastaların ayırıcı tanısında; oVEMP odyovestibüler değerlendirme bataryasının bir parçası olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ocular vestibular-evoked myogenic potentials (oVEMP) recorded from extraocular muscles, can be used to evaluate utricle and superior vestibular function. The purpose of study is to evaluate whether oVEMP test has a value of being a part of clinical test battery and to assess distinctive diagnosis of different diseases which are Ménière's disease, migraine and vestibular migraine. Method: 31 patients with Ménière's, 30 with migraine, 31 with vestibular migraine and 45 healthy cases were included in study. After ENT examination, audiologic evaluation and oVEMP with 500 Hz tone burst stimuli were performed in 137 participants. The thresholds, latencies and amplitudes of N1-P1, peak-to-peak N1-P1 amplitude were recorded all participants. Results: No response could be obtained 8 patients unilaterally and 15 patients bilaterally in Ménière's group. In migraine and vestibüler migraine group oVEMP response could be obtained most of patients. In control group thresholds were lower than Meniere's and vestibular migraine group. P1 latency was significantly prolonged in control group than migraine groups. In control group N1-P1 and interpeak amplitudes were significantly higher than Meniere group. Findings were obtained similar vestibular migraine and Meniere's group. Conclusion: There are some difficulties to diagnose different pathologies which similarities in regard of vertigo attacks and clinical symptoms. oVEMP test can be applied for distinctive diagnoses of Ménière's, migraine and vestibular migraine so that oVEMP can be a part of audiovestibular evaluation battery.