Huzursuz bacak sendromu (Willis ekbom hastalığı) ve serum hepsidin düzeyi ilişkisi
The relationship between restless legs syndrome (Willis ekbom disease) and serum hepcidin level
  1. Tez No: 443797
  2. Yazar: SEMRA ALAÇAM KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN ATILGAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacak sendromu, serum hepsidin, demir, Restless legs syndrome, serum hepcidin, iron
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), demir eksikliği ile ilişkisi iyi bilinen ancak etyolojisi henüz net aydınlatılamamış bir hastalıktır. Bu çalışmada primer HBS ile serum hepsidin düzeyi ilişkisi araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya yaş ortalaması 46,85±8,6 olan 40 (30 K ve 10 E), primer HBS hastası ile yaş ortalaması 44,83±9,8 olan 40 (26 K ve 14 E) sağlıklı gönüllü alındı. HBS tanısı için IRLSSG 2012 kriterleri esas alındı. Tüm katılımcılardan sekonder HBS'ye neden olabilecek nedenlerin ekartasyonu amacıyla hemogram, CRP, ferritin, serum demir düzeyi ölçümü, tiroid fonksiyon testleri, eritrosit sedimentasyon hızı tetkikleri istendi. Hepsidin ölçümü Human Hepcidin 25 (Hepc25) ELISA kiti ile (Mybiosource, San Diego, USA) yapıldı. Katılımcılarda uyku kalitesi ve depresyon, standardize anket ölçümleriyle değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme SPSS 21.0 paket programı ile yapıldı. BULGULAR: HBS hastalarında kırmızı kan hücresi sayımı, nötrofil sayısı, lenfosit yüzdesi ve çok daha belirgin olarak nötrofil yüzdesi ve hepsidin değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Hepsidinin primer HBS hastalarında ROC eğrisi kullanılarak yapılan analizinde sensivite %87,5; spesifite %55; pozitif kestirim %66; negatif kestirim %81,5 idi. Eğri altında kalan alan 0,712 saptandı. Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile yapılan değerlendirmede HBS'li hastalarda kötü uyku kalitesi oranı, kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p ˂ 0,05). Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirilen depresyon oranı HBS grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p˂0,05). SONUÇ: Çalışmamızda primer HBS hastalarında serum hepsidin düzeyi sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Bulgularımız serum hepsidin düzeyi ölçümünün HBS tanı testi olarak kullanılabileceğini telkin etmektedir fakat bu konuda büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte literatürle uyumlu olarak çalışmamızda HBS'de uyku kalitesi bozulmuş, depresyon skorları da sağlıklı kontrol grubuna göre artmış bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: The relation between the Restless Legs Syndrome (RLS) and the iron deficiency is a well known topic. However, the etiology of the disease has not been clearly determined. In this study the correlation between primer RLS and the serum hepcidin level is examined. MATERIAL AND METHOD: In our study, the average age of the primer RLS patients was 46,85±8,6 years (30F/10M) and control group's average was 44,83±9,8 years (26F/14M). In the scope of this research IRLSSG diagnostic criteria (revised in 2012) was taken as basis. In order to avoid the potential variables which might cause a secondary RLS, all the participants were asked to provide hemogram, CRP, ferritin, serum iron levels, thyroid function tests and the erythrocyte sedimentation analysis. The hepcidin levels were measured with Human Hepcidin (Hepc 25) ELISA kit (Mybiosource, San Diego, USA). The sleep quality of the participants and also the existence of depression were measured and evaluated via standardized questionnaires. SPSS 21.0 software package was used for the statistical evaluation. FINDINGS: The statistically significant results of our analysis shows that the red blood cell (RBC) count, the neutrophil count, percentage of lymphocytes and more distinctively hepcidin levels and the percentage of neutrophil were higher in RLS patients in comparison with the control group. In the analysis of hepcidin in primer RLS patients based on ROC curve, the following values were determined: sensitivity %87,5; specificity %55; positive prediction %66; negative prediction %81,5. The area under the curve is calculated as 0.712. Depending on Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), significant evaluation results show that the ratio of poor sleep quality in RLS patients is higher in comparison with the control group (p ˂ 0,05). The statistically significant depression scores based on Beck Depression Scale (BDS) were determined high in RLS patients in comparison with the control group (p˂0,05). CONCLUSION: The results of our study reveal that the serum hepcidin level is higher in RLS patients in comparison with healthy control group. Our findings show that measurement of serum hepcidin levels might be used for diagnostic test of RLS. However, further and comprehensive investigations are needed for validation of this outcome. In compliance with the existing literature, the higher depression scores and poorer sleep quality in RLS patients can be considered as other crucial findings of our study.